Waarde van kunst
Creatief
Marloes Durinck
Creatief
12/10/2023
3 min
0

De waarde van creativiteit

12/10/2023
3 min
0

Waarde

Wat is het je waard? De waarde van iets is lastig te vangen. Vaak spelen er meerdere factoren in mee om te bepalen of jij het waard vindt om voor iets een bepaald bedrag te betalen. Emotie is er daar vaak één van. Nog even los van de daadwerkelijke waarde (true pricing) van een product of voorwerp, maar dat is een andere discussie. Vaak zijn bepaalde zaken ook niet in waarde weer te geven. Voorwerpen met een emotionele waarde zijn vaak onbetaalbaar voor mensen, waarbij ze voor anderen weer totaal niet die waarde hebben. Deze blog gaat over de waarde van creativiteit. Wat is het? En wat maakt nou dat een kunstwerk een bepaalde prijs of waarde heeft?

De waarde van kunst

Bij creaties of kunstvoorwerpen is het helemaal een grijs gebied. Niet alleen is het een uitdaging voor de kunstenaar om de waarde van zijn of haar eigen kunstwerk te vangen in een juiste prijs. Aan de andere kant is er de koper en de vraag of hij of zij het kunstwerk de gevraagde prijs waard vindt. Het blijft altijd een puzzel vind ik zelf. Ga je namelijk je gewerkte uren in bijvoorbeeld een beeld verwerken, dan wordt die onbetaalbaar. Of in ieder geval een prijs die mensen er niet of nauwelijks voor over hebben. Tenzij je als kunstenaar op eenzame hoogte staat qua bekendheid, dan worden er soms exorbitante bedragen betaald. Maar ook dan is het toch vaak de emotie die meespeelt.

Foto: Victor Grabarczyk - Unsplash

Prijs bepalen bij een kunstwerk

Wat bepaalt nou de prijs van een kunstwerk of beeld? Dat kunnen meerdere onderdelen zijn:

 • Reputatie
 • Potentie
 • Techniek en originaliteit
 • Medium en materiaal
 • Beperkte oplage
 • Waar kunstwerken al geëxposeerd zijn
 • Vraag en aanbod

De prijs van kunstwerken is eigenlijk altijd subjectief, en het verschilt ook nog van de smaak en de trend in de kunstmarkt. Ga er maar aan staan om als artiest je creatie een ‘goede’ prijs te geven..

Het bepalen van de prijs van een kunstwerk kan ingewikkeld zijn, en afhankelijk van verschillende factoren, maar de waarde van creativiteit staat op zichzelf natuurlijk los van het financiële stuk. Hoe jij je als kijker of koper voelt bij bepaalde vormen van creatieve uitingen, en de impact ervan op onze cultuur en de samenleving, is onmeetbaar. Of moet ik zeggen onbetaalbaar?

Creatieve waarde

Niet alleen kunstenaars, en bewonderaars van kunst, zien de waarde van creativiteit. Want zoals ik laatst al in een andere blog schreef ‘je hebt creatief en creatief’. Maar binnen bedrijven kan creativiteit ook, of moet ik zeggen, juist, gebruikt worden. Het is maar net wat voor definitie jij aan creativiteit geeft. Als ik het er over heb, dan heb ik het over het ‘kunst’ gedeelte. Hoewel ik ook door mijn creatieve ‘kunstige’ brein op andere vlakken net weer anders tegen zaken aankijk. Wat ook weer heel handig kan zijn.

bij blog de waarde van creativiteit

Mogelijkheden van creativiteit

Het mooie is dat creativiteit verschillende mogelijkheden bied, en daarmee waarde. Denk aan creativiteit als:

 • probleemoplossend vermogen
 • uitlaatklep en zelfexpressie
 • aanjager voor innovatie en vooruitgang
 • bron van persoonlijke groei
 • motor voor economische groei
 • verbindende kracht
 • middel voor persoonlijk geluk

Kortom, mogelijkheden volop om te ontdekken. Daarom verbaast het mij wel eens dat creativiteit nog te weinig wordt ingezet in het bedrijfsleven.

Impact van creativiteit

Creativiteit is een waardevolle en veelzijdige energie die een diepgaande impact kan hebben op verschillende onderdelen van je leven. Voor mij als kunstenaar geldt creativiteit als uitlaatklep, zelfexpressie, persoonlijke groei, verbindende kracht en een middel voor persoonlijk geluk. Maar of je het nou inzet voor probleemoplossing en innovatie, of zelfexpressie, creativiteit bied je de mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken. Je grenzen te verleggen en de wereld om je heen op een unieke manier vorm te geven.

Koester de waarde van creativiteit en moedig het aan, zowel in jezelf als in anderen. Geef ruimte aan je verbeelding, ontwikkel je artistieke vaardigheden en omarm nieuwe ideeën en inzichten. Zo kunnen we samen een wereld creëren die rijk is aan schoonheid, innovatie en menselijke verbinding. Hoe waardevol is dat?

Wist jij dat creativiteit zo veel mogelijkheden had?

Leuk als je het hieronder wilt delen bij de reacties.

Reacties
Categorieën