Blokkade
Creatief
Marloes Durinck
Creatief
01/10/2024
4 min
0

Creatieve blokkade

01/10/2024
4 min
0

Creatieve blokkade

De nachtmerrie van iedere creatieveling: een creatieve blokkade!?!?!? Heb je ooit het gevoel gehad alsof je ideeën vastzitten in een verkeersopstopping van je geest? Geen zorgen, je bent niet alleen! We hebben allemaal wel eens te maken gehad met die beruchte 'creatieve blokkade'. Maar heel eerlijk gezegd, wie heeft daar tijd voor? Ontdek in deze blog hoe je die hinderlijke blokkades kunt omzeilen en vol enthousiasme je creativiteit weer hoogtij kunt laten vieren.

Oorzaak creatieve blokkade

Daar zit je dan, vast, in of met je creatieve blokkade. Is het omdat je je favoriete potlood niet kunt vinden? Of omdat je geheime inspiratie bron op vakantie? Begrijp me niet verkeerd, ik neem dit onderwerp heel serieus. Want soms weet je gewoon niet waarom de creativiteit niet stroomt en dat is me een partij frustrerend! Maar het is ook helemaal oké. Het hoort bij creativiteit, want zonder blokkades, geen schitterende doorbraken voor geweldige creaties voorbij die blokkades. Mijn tip voor als je erin zit: laat die zoektocht naar het 'waarom' even voor wat die is, en focus je op het vinden van de 'hoe' om erdoorheen te breken.

Verandering

Wat dacht je van een kleine 'creatieve uitstap'? Verander je omgeving, proef nieuwe smaakjes ijs, of dwaal door het park alsof je op ontdekkingsreis bent. Nieuwe ervaringen kunnen je geest prikkelen en je creatieve vonk weer aanwakkeren. Of zoek het in een andere omgeving waarin je je creativiteit normaal gesproken tot uiting laat komen. Staand versus zittend, zittend versus staand, of zittend op een skippybal, de mogelijkheden zijn oneindig. 

Mij helpt het als ik een creatieve blokkade heb, of voel opkomen om letterlijk afstand te nemen van het project waar ik dan mee bezig ben. Ik leg het opzij ga met een ander project verder, of ga heel wat anders doen. In het huishouden is er altijd wel een klusje dat gedaan moet worden. Gedachteloos stofzuigen is voor mij een perfecte manier om uit de blokkade te komen, naast dat ik het zo niet leuk vind dat ik bijna vanzelf uit mijn creatieve blokkade schiet…

bij blog creatieve blokkade

Fouten maken mag

Fouten maken mag, wat zeg ik MOET, zonder fouten maken leer je namelijk niet. Het goede oude perfectionisme kan een echte spelbreker zijn. Maar als je heel eerlijk bent dan zijn soms de beste dingen ontstaan uit absolute chaos. Toch? Dus, gooi die perfectionistische gedachten uit het raam en omarm de mogelijkheid om te struikelen, te knoeien en uit te glijden - je zult versteld staan van de prachtige chaos die kan ontstaan.

Ik heb ooit eens zo’n groot stuk van een bijna afgerond beeld per ongeluk afgehakt dat ik dacht ‘dit komt nooit meer goed’. Achteraf bleek het alleen maar ten goede van het beeld te zijn.. Dus soms heb je de fouten zelfs nodig, hoe gek dat ook klinkt. Hoort allemaal bij het creatieve proces ‘my dear’.

Routine

Routine? Klinkt best saai, en als ik eerlijk ben dan is dat een van mijn grootste nachtmerries, een saai leven 😱 De gedachte alleen al! Nu zal dat bij mij niet zo snel gebeuren, maar toch..  Maar het (vervelende) ding is: een creatieve routine kan je echt als een betrouwbare vriend begeleiden. Dus ga voor iets meer routine, zet je favoriete playlist op en begin elke dag op hetzelfde moment te schrijven, schilderen, componeren, beeldhouwen, of wat je creatieve hart ook begeert. Voor je het weet, word je begroet door je creatieve genie dat in de hoek zat te wachten totdat bij jou eindelijk het kwartje viel dat routine een goede basis is voor creativiteit.

Beginnen

Beginnen, ja, ik weet dat dit klinkt als het antwoord op de vraag 'Hoe begin je met creativiteit?'. Maar echt, gewoon beginnen is de sleutel. Stel jezelf voor dat je een superheld bent die zijn of haar krachten ontdekt. Schrijf die eerste zin, zet die eerste verfkwaststreek neer, druk op die eerste noot, sla die eerste tik op een steen  - je zult versteld staan van hoe een simpel begin de weg vrijmaakt voor eindeloze mogelijkheden. Door die eerste stap of actie te nemen ontvouwt zich vanzelf het pad. Echt waar.

bij blog creatieve blokkade

Creatieve trucs

Ik ben niet zo van de trucjes, zit een negatieve lading aan vind ik, maar er zijn een aantal trucjes die wel kunnen werken en waar niets van die negativiteit in te vinden is. Een van de creatieve trucjes is om je innerlijke kind los te laten en te spelen met creatieve technieken. Speel zonder erbij na te denken, zonder je eventueel te ‘schamen’ dat je speelt. Volg, net als kinderen, puur je gevoel en wat je ook doet denk vooral niet aan de wereld om je heen, wat die er misschien van zal vinden. Brainstorm als een razende roelie, maak een mindmap dat eruitziet als een abstract kunstwerk, of impressionistisch als je daar meer van bent, of beperk jezelf tot het gebruik van slechts drie kleuren, of één soort beeldhouwtechniek in je volgende project. Kortom, vind uit, probeer, speel, maar heb vooral lol in wat je doet. Het draait allemaal om plezier hebben, jezelf verrassen en nieuwe dingen ontdekken.

Wees lief voor jezelf

Wees lief voor elkaar, maar wees vooral lief voor jezelf. Blijf ver bij die burn-out vandaan. Zelf heb ik er twee gehad en geloof me dat wil je echt niet. Pak een marshmallow, rooster hem boven een denkbeeldig, of het liefst een echt kampvuur, en wees lief voor jezelf. Je creatieve vonk zal niet verdwijnen als je af en toe een pauze neemt. Die zit er nu eenmaal als je daarmee geboren bent. Dus ontspan, mediteer, dans als niemand kijkt of alsof niemand kijkt en zorg gewoon goed voor jezelf. En ik weet dat is soms nog best lastig als je dat niet gewend bent te doen.

Boze trollen

Creatieve blokkades zijn als de boze trollen die je onderweg tegenkomt op je reis naar de geweldige wereld van creativiteit. Maar in plaats van bang voor ze te zijn, kun je ze met een knipoog tegemoet treden, met een stralende zonnige glimlach die ze ter plekke doet verstenen. Verander je perspectief, omarm het onverwachte en dans door die blokkades heen met een lach op je gezicht. Blijf creëren, blijf stralen en onthoud, er zijn geen verkeerde noten in jouw symfonie van creativiteit.

Heb jij wel eens last van creatieve blokkades en hoe ga je daarmee om?

Super als je het bij de reacties laat weten, zodat anderen er ook inspiratie uit kunnen halen.

Reacties
Categorieën