Chaos
Creatief
Marloes Durinck
Creatief
03/03/2024
2 min
0

9 quotes over chaos en creativiteit

03/03/2024
2 min
0

Ode aan de creatieve chaos

Chaos en creativiteit liggen dicht bij elkaar, of is het andersom? In ieder geval wat anderen als chaos zien kan creativiteit zijn. Ik zeg bewust kan, want dat hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Soms is chaos ook gewoon chaos. Voor deze blog verzamelde ik 9 quotes over chaos en creativiteit. Een ode van mij aan de creatieve chaos.

Verband chaos en creativiteit

Wat dan weer bijzonder is, is de vraag waarom chaos en creativiteit vaak met elkaar in verband worden gebracht? Het begrip “chaos” heeft verschillende betekenissen, afhankelijk in welk verband je het gebruikt. Qua dagelijkse dingen verwijst chaos naar een staat van totale verwarring, wanorde en onvoorspelbaarheid. Het suggereert een gebrek aan structuur, regelmaat of beheersing. Je zou er al onrustig van worden als je het zo leest 😅

Als je chaos echter op creatief vlak bekijkt wordt het vaak gezien als een bron van onconventionele ideeën, innovatie en expressie. De ruimte waarin nieuwe concepten kunnen ontstaan. En hoewel dat vaak zonder duidelijke structuur lijkt te gaan, zit er wel degelijk een orde in de chaos. Dat klinkt al een stuk minder nerveus makend dan de chaos hierboven toch?

Foto: Khara Woods - Unsplash

Is chaos negatief?

Zoals het hierboven beschreven wordt qua meest gebruikte betekenis klinkt chaos als iets negatiefs. En het wordt vaak ook geassocieerd met iets negatiefs, maar ik kan je zeggen als kunstenaar omarm ik juist de chaos. Het ligt er denk ik maar net aan hoe goed jij gedijt bij chaos of structuur. Het eerste kan bedreigend worden gezien en verontrustend, het laatste als een gevoel van stabiliteit, voorspelbaarheid en controle. Laat ik het zo zeggen, ik ga liever voor die eerste… want wat mij betreft creëert chaos mogelijkheden, ruimte, verassingen en avontuur.

Gelukkig is het niet alleen maar negatief, want zoals gezegd op creatief vlak dus onder andere bij kunst wordt chaos als iets positief beschouwd. Vanwege die bron van inspiratie en vernieuwing, en dat het kan leiden tot innovatieve ideeën en expressieve vormen. Dus, terwijl chaos in het dagelijks leven vaak die negatieve lading heeft, kan het op bepaalde gebieden juist als waardevol en vruchtbaar worden beschouwd.

De echte ‘kunst’ lijkt te liggen in het vermogen van een kunstenaar om op de grens te balanceren tussen de rijke chaos van creatieve impulsen en de noodzakelijke orde om deze impulsen vorm te geven. Het één kan (vaak) niet zonder het ander.

Dat laten de volgende 9 quotes over chaos en creativiteit ook zien:

In the midst of chaos lies creativity - Sun Tzu


Sometimes creativity looks like chaos - onbekend


The ability to see order in chaos is called creativity - Simon Sinek


Art is chaos taking shape - Pablo Picasso


bij blog 9 quotes over chaos en creativiteit


Chaos can be incredibly creative - Mark Rylance


Art, in itself is an attempt to bring order out of chaos - Stephen Sondheim


Liever slordig gelukkig, dan perfect gestresst - onbekend


Geen paniek, het is maar chaos - Loesje


De taak van kunst tegenwoordig is chaos in de orde te brengen - Theodor Adorno

Dynamiek

Wat mij betreft zijn chaos en creativiteit dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een dynamische relatie die je als kunstenaar uitdaagt, inspireert en je de mogelijkheid biedt om voortdurend te ontwikkelen. Zie het als een viering van de rommelige pracht die voortkomt uit de kracht van de menselijke geest om schoonheid te vinden te midden van chaos.

Waar staat chaos bij jou voor, iets positiefs of iets negatiefs?

Super als je dat bij de reacties laat weten, en helemaal tof als je aangeeft waarom. Heel benieuwd!

PS Nog meer quotes over creativiteit? Lees dan zeker ook mijn blog over 7 creatieve quotes .

Reacties
Categorieën