Celebration
Creatief
Marloes Durinck
Creatief
02/04/2024
5 min
0

De kracht van het vieren van gebeurtenissen

02/04/2024
5 min
0

Belangrijke gebeurtenissen

Iedereen heeft ze wel. Belangrijke gebeurtenissen die je leven bepalen of markeren. Dat kan een geregistreerd partnerschap of huwelijk zijn, een geboorte, een overlijden, het afsluiten van een bepaalde periode in je leven, de opening van je bedrijf, of het vieren van je bedrijfsjubileum. Het zijn in ieder geval gebeurtenissen die voor jou belangrijk zijn, die je altijd bij zullen blijven en waar je graag een blijvende herinnering aan wilt hebben.

Sommige mensen weten vaak zelfs nog wat ze droegen, wat het weer was, of welke muziek er draaide bij die momenten. Wat maakt nou dat bepaalde gebeurtenissen je bij blijven? Waarom willen we ze markeren of vieren, en wat is de kracht van vieren? Je ontdekt het in deze blog.

Levensbepalend

Ook ik heb uiteraard een verzameling van belangrijke gebeurtenissen in mijn leven. Als je al bijna een halve eeuw op deze aardbol rondloopt ontkom je daar niet aan, gelukkig maar zou ik zeggen anders is het ook zo saai. Ook als je jonger bent kun je er zeker al een paar ‘verzameld’ hebben.

Bij belangrijke gebeurtenissen denk je sneller aan de positieve dan de negatieve. Tenminste wel de mensen waarvan het glas half vol is in plaats van half leeg. Belangrijke gebeurtenissen kunnen ook levensbepalende gebeurtenissen zijn. Die dingen die letterlijk je leven bepalen. Niet alleen op het moment zelf, maar zeker, of juist, daarna. Ook al ben je je er op dat moment wellicht niet eens van bewust.

Als ik het heb over levensbepalende gebeurtenissen, dus die mijn leven hebben beïnvloed, zijn die helaas niet direct positief. Ook al ben ik zeer positief ingesteld. Aan de andere kant zijn daar wel weer andere gebeurtenissen uit voortgekomen die wel het vieren waard zijn. Of het herinneren waard zijn. Zoals gezegd, ik probeer het leven altijd positief te benaderen.

Dan denk ik bijvoorbeeld aan het ernstige ongeluk dat ik in 1995 heb gehad. Levensbepalend, maar zeker niet in positieve zin. Hoewel, het feit dat ik het überhaupt kan na vertellen is uiteraard wel zeer positief. Andere momenten die bepalend zijn geweest zijn de drie rugoperaties die ik in drie jaar tijd heb moeten ondergaan. In eerste instantie was dit niet echt positief, maar uiteindelijk wel, omdat ik daardoor minder pijn had en weer kon lopen zonder hulpmiddelen.

Gelukkig heb ik ook aardig wat gebeurtenissen die wel positief zijn! De huwelijken van mijn zussen, huwelijksjubilea van mensen die mij lief zijn, de geboortes van mijn neef en nichtjes, expositie openingen met mijn bedrijf. Mijn reizen, bepaalde mijlpalen die ik bereikt heb. Kortom, ik heb al heel wat mooie momenten verzameld om met een glimlach op terug te kijken.

Markeringspunten

Wat mij dan weer intrigeert is het belang van bepaalde markeringspunten in een leven. Want dat gaat verder dan alleen het vieren van successen, of het herdenken van mijlpalen. Het heeft ook een psychologisch effect op hoe je in je vel zit en op hoe je tegen het leven aankijkt.

Die markeringspunten geven je namelijk de mogelijkheid om betekenis toe te kennen aan je leven. En laten we eerlijk zijn, ik denk dat we daar allemaal wel naar op zoek zijn. Door de nadruk te leggen op specifieke momenten, worden ze meer dan gewoon ‘iets’ wat gebeurd in je leven. Het kan je helpen uit te vogelen wie je bent, waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. Had je niet gedacht he?

bij blog de kracht van het vierenFoto: Alexander Grey - Unsplash


Emotionele verwerking

Zie het markeren van speciale momenten ook als een gezonde en goede uitlaatklep voor het verwerken van emotionele ervaringen. Juist het vieren of gedenken ervan stelt je in staat om dat te doen. Of die nu positief of negatief zijn. Dus ja, zelfs, of juist, de uitdagende, of negatieve momenten. Die helpen je namelijk groeien, veerkracht te ontwikkelen en een gevoel van trots te ervaren over de obstakels die jij hebt overwonnen. Ook al zie je dat pas achteraf en zeker niet als je er middenin zit. Been there, done that, bought the t-shirt.

Positief blijven

Positief blijven is soms best uitdagend met alles wat het leven op je pad gooit. Best uitdagend denk je nu misschien?! Laat dat best er maar af, het leven kan soms een enorme uitdaging zijn.  Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat juist het vieren van speciale momenten de nadruk legt op het ontwikkelen van positieve gevoelens? Niet alleen dat, ook op het ontdekken en benutten van je persoonlijke krachten. Ook al vind je ze zelf nog zo vanzelfsprekend. Door bewust aandacht te vestigen op blije momenten, dingen die je bereikt hebt of groei, versterk je de positieve aspecten van je leven en vergroot je je gevoel van lekker in je vel zitten.

Kortom, het markeren van speciale momenten is een krachtig instrument voor je persoonlijke groei, emotionele verwerking en het neerzetten van een zinvol levensverhaal. Het draagt bij aan de geweldige mooie kleurrijke quilt die je als mens bent. Elk ‘lapje’, lees ervaring, draagt bij aan die bonte aaneenschakeling dat je leven is. En het versterkt ook nog eens de waarde die jij toekent aan de reis van het leven.

Herinneringen

Herinneringen helpen je ook te begrijpen waar je vandaan komt, welke ervaringen je hebben gevormd, en wat belangrijk voor je is. En nogmaals dat kan positief of negatief zijn. Door positieve herinneringen op te halen, en te koesteren, maak je een samenhangend verhaal over jezelf en je levenservaringen. Daarnaast zorgen ze voor een optimistische kijk op de toekomst, omdat het je eraan herinnert dat je veerkracht heb getoond en blijdschap hebt ervaren in het verleden.

Ze kunnen ook een krachtige bron van troost en motivatie zijn, vooral in moeilijke tijden. Je brein doet namelijk iets fantastisch als je positieve herinneringen herbeleeft, want die laat dan neurotransmitters vrijkomen zoals dopamine. Wat weer bijdraagt aan een betere stemming, waardoor je je overall beter voelt.

bij blog de kracht van het vierenFoto: Brett Jordan - Unsplash


Voordelen van vieren

Naast emotionele verwerking en het positieve in je leven blijven zien, bied het vieren, markeren en herinneren van belangrijke gebeurtenissen in je leven nog veel meer voordelen. Ze verrijken ook je levenservaringen, zodat bepaalde momenten nog gedenkwaardiger en waardevoller worden, en waardoor je weer een diepere waardering voor het leven zelf ontwikkelt. Hetzelfde effect heeft het als je dagelijks benoemt waar je dankbaar voor bent, wat vaak dan weer gekoppeld is aan bepaalde herinneringen en momenten. Mooi, hoe dat allemaal met elkaar verbonden is.

Het delen van bepaalde momenten met anderen versterkt ook relaties en creëert een gevoel van verbinding. Daarnaast is het ook een goede manier om stress te verminderen, doordat je even pauzeert en stilstaat bij de herinneringen (nog steeds wel de positieve varianten), waardoor je terugkijkt, en, als het goed is, geniet van wat je bereikt of meegemaakt hebt, en je met een glimlach op je lippen terugdenkt aan die fijne momenten.

Kracht van het vieren

Kortom, het markeren van speciale momenten is, naast dat het iets sociaals is, absoluut een krachtig middel voor persoonlijke groei, emotionele verwerking en het creëren van een zinvol levensverhaal. Het draagt bij aan de kleurrijke verzameling van wie je als mens bent en versterkt de waarde die we toekennen aan het ongelofelijke avontuur dat leven heet.

Sta daarom ook wat vaker bewust stil bij bepaalde gebeurtenissen in je leven. Niet alleen op het moment zelf, maar zeker ook bij die wie al in het verleden liggen. Maar vooral: vier wat er toe doet in je leven.

Vier jij belangrijke gebeurtenissen? En zo ja, hoe vier je ze? 

Super als je dat hieronder wilt delen. Te persoonlijk om het hieronder op te schrijven? Je mag mij ook altijd een mail sturen als reactie op deze blog (info@maducreations.com). Je krijgt altijd een reactie terug.

Reacties
Categorieën