Gevoelens in steen
Als beeldend kunstenaar laat ik je emoties voelen in een beeld en communiceer ik op die manier via mijn werk. Beelden die het leven weerspiegelen in al zijn facetten. Dat kunnen herinneringen, mijlpalen, keerpunten en speciale gelegenheden zijn die je blijvend wilt vastleggen in steen. Maar ook symbolen van familie, liefde of vriendschap. Maar wat is nou eigenlijk emotie? En kun je dat wel ‘vangen’ in steen? Tijd om dieper op die vragen in te duiken en een blog te schrijven over gevoelens in steen.
De kern van emotie
Emoties zijn de kern van wie we zijn als mens; ze zijn als het ware de voeding van wat er zich binnen in ons afspeelt. Liefde, haat, blijdschap, woede, vreugde, verdriet, of wat dacht je van verwondering. Al deze emoties beïnvloeden ons elke dag, bepalen hoe we in het leven staan en bepalen ook de verbinding die we hebben met andere mensen om ons heen. Emoties zijn een uitdrukking van wie we zijn en wat we voelen. Via kunst kunnen emoties vastgelegd worden, waardoor kunst een krachtig middel is om een diepgaande verbinding met anderen tot stand te brengen. Maar dat is weer een onderwerp voor een andere keer.
Emotie
Steen is nou niet direct het eerste waar je emotie aan koppelt. Of dat je denkt dat het emotie over kan brengen. Het is hard, koud en star. Maar steen kan juist een krachtige uitdrukking van gevoelens laten zien als het wordt gevormd door de magie van een kunstenaar. Ik noem het ook wel de emotie ‘vangen’ in steen. Met elke slag van de beitel, en in de subtiele rondingen van de steen, ligt de mogelijkheid om de nuances van menselijke emotie vast te leggen. Je hebt vast wel eens een beeld gezien dat vraagt om aangeraakt te worden, dat is emotie vertaald in steen.
Maar hoe doe je dat dan, die emotie vastleggen in steen? Niet alleen is de keuze van steen hierin belangrijk, maar ook de vorm en structuur, naast ook symboliek en details die je in een beeld verwerkt. Ik licht ze kort toe.
Steen keuze
Onderschat niet welke cruciale rol de keuze van een steen heeft in het overbrengen van emoties. Elke steensoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen, van de zachte textuur van kalksteen tot de robuuste hardheid van marmer. Afhankelijk van welke emotie je wilt overbrengen in je beeld bepaalt grotendeels de keuze van je steen waar je mee gaat werken. De kleur van de steen speelt daarin ook zeker een rol. Zwart roept nou eenmaal andere emoties op dan bijvoorbeeld groen of wit.
Vorm en structuur
Niet alleen de steensoort, maar ook, of juist, de vorm en structuur van het beeld bepalen de manier waarop het emoties overbrengt. Scherpe hoeken of ruwe stukken kunnen bijvoorbeeld woede of spanning weergeven. Terwijl vloeiende lijnen en zachte, gladde rondingen eerder een gevoel van sereniteit of geborgenheid kunnen oproepen. De uitdaging is om daarin de juiste balans te vinden, zodat de emotie uit het beeld spreekt zonder dat je het hoeft toe te lichten. Dat maakt voor mij werken met steen zo bijzonder, het spelen met wat de natuur gegeven heeft.
Symboliek en details
Om nog meer emotie aan een beeld mee te geven kun je eventueel ook nog symboliek en details aan beelden toevoegen. Specifieke vormen en patronen kunnen weer een speciale betekenis hebben, of een extra lading aan een beeld geven. En die onderdelen van een beeld kunnen de kijker, of bewonderaar, van het beeld weer een dieper begrip geven van de emotie die je wilt overbrengen. Ik laat graag de kijker ook zelf wat invullen als ze naar een beeld van mij kijken, vandaar dat ik vaak kies om niet heel veel details in beelden te laten terug komen. Een andere kunstenaar doet dat weer wel en zo heeft iedereen zijn of haar voorkeur.
Gesprek
In het begin van deze blog schreef ik al dat ik via mijn stenen beelden communiceer. Niet in woord, maar in beeld, letterlijk. Kunst is een gesprek tussen de kunstenaar en de toeschouwer. Het mooie ervan is dat ik wel een bepaalde emotie in mijn beeld kan aanbrengen, maar dat de kijker daar iets heel anders in kan zien, of bij voelen. Dat is ook, naar mijn mening, het belangrijke aan kunst. Dat mensen zelf interpreteren wat zij er in zien en bij voelen. Het gesprek kan meer de diepte in door mensen de beelden te laten voelen, en door ze te wijzen op eventuele subtiele nuances in het beeld. Wat betreft dat laatste vind ik het het mooiste dat mensen dat zelf ontdekken door het beeld aan te raken en van dichtbij ervaren.
Uitdaging
Heel eerlijk is emoties laten overkomen in steen best een uitdaging, maar wel eentje die dubbel en dwars de moeite waard is. Zeker als je als kunstenaar ziet dat een beeld van jou raakt, en dat je een bepaalde emotie die je in gedachten had hebt kunnen overbrengen. In die zin ben ik een soort van vertaler.
Van de ziel van de steen, naar de menselijke ziel, en dat in vaste vorm. Dat doe ik door zorgvuldig de juiste steen te kiezen, bewuste vormen te creëren, mijn ziel en zaligheid in het beeld te leggen, en waar nodig symboliek toe te voegen aan een beeld. Zo laat ik emotie voelen in steen en geef ik, door middel van mijn beelden, mijn gevoelens vorm. Ik heb mijn doel bereikt als mijn beelden een blijvende indruk achterlaten op de harten van degenen die ze ervaren.
Wat vind jij, kun je emoties voelen in een stenen beeld?
Heel benieuwd hoe jij dat ziet! Leuk als je dat bij de reacties laat weten.