Creativiteit
Creatief
Marloes Durinck
Creatief
11/27/2023
4 min
0

Variatie in creativiteit

11/27/2023
4 min
0

(Let op: deze blog is al eerder op mijn oude website verschenen, echter ivm wisseling van hostingpartij opnieuw geplaatst - excuus voor eventuele verwarring)

Creatief en creatief

Je hebt creatief en creatief.. Huh? Nu zul je misschien denken, wat is dat nou weer voor ’n vage begin zin? Deze blog gaat over een containerbegrip die door iedereen weer anders opgevat kan worden. Creativiteit. Want wat is nou creatief? En wat zijn creatieve beroepen en of ondernemers? Ik ben zelf onder andere een creatieve ondernemer, maar andere ondernemers die weer heel wat anders doen zien zichzelf ook zo. Hoogste tijd om hier in te duiken, want zoals geschreven: je hebt creatief en creatief. Ontdek in deze allereerste creatieve blog wat creatief inhoud en wat creatieve beroepen / ondernemers zijn. Benieuwd hoe jij creativiteit ziet.

Creatieve blog

Misschien komt deze blog voor jouw gevoel zo maar uit de lucht vallen. Ik schreef hierboven al dat dit mijn allereerste creatieve blog is. Dus in die zin kan dat kloppen. Het is echter niet mijn allereerste blog, want voor mijn andere bedrijf, Marloes Durinck, blog ik ondertussen al een jaartje of twee. Over een hele ander onderwerp, namelijk duurzaam ondernemen. Voor mijn creatieve bedrijf blogde ik nog niet, tijd was onder andere een issue. Het schrijven van blogs is namelijk best tijdrovend, buiten alle andere dingen die bij een bedrijf, en zeker twee, komen kijken. Maar het was tijd. Ik merkte in mijn andere blogs dat ik steeds vaker aan creatieve onderwerpen dacht. En voordat het helemaal verwarrend werd voor mijn lezers en klanten dacht ik: waarom dan niet ook blogs over creativiteit schrijven?

Wat is creativiteit?

Wat mij weer terug brengt bij het onderwerp van deze blog; dat je creatief en creatief hebt. Creativiteit betekent het scheppend vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke maar toepasbare oplossingen voor bestaande problemen te vinden. Een mond vol als je het zo leest. Dan hebben we het meer over figuurlijke creativiteit. Maar de letterlijke creativiteit schurkt daar uiteraard ook wel tegenaan. Dat is namelijk het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren. In welke vorm dan ook.

Wil dat zeggen dat als je creatief bent je dan alles kunt doen of maken? Als ik dan even van mijzelf uitga, zeker niet. Hoewel sommige mensen mij dat wel toedichten. Ik ben bijvoorbeeld niet echt een ster in handwerken, wat ook een vorm van creativiteit is. En je moet mij vooral ook niet laten zingen, nog zo’n prachtige uiting van creativiteit. Zo zijn er nog wel meer creatieve technieken die ik niet vaardig ben, en dat ook niet wil trouwens. Ik heb het al druk genoeg 😀

blog je hebt creatief en creatief

Creëeren

Mijn creatieve passie ligt bij beeldhouwen in steen. Daarnaast beschilder ik ook steentjes en teken ik. Tot nu toe, want soms ontdek ik ook weer nieuwe vormen van creativiteit waarvan ik niet wist dat ik ze had, en dat ik ze leuk vond. Beeldhouwen geeft mij enorm veel voldoening. Uit een stuk steen een beeld maken. Ze zeggen niet voor niets dat het beeld al in de steen zit en dat de beeldhouwer het er ‘alleen’ nog maar uit hoeft te halen. Nou weet ik na zo’n bijna 15 jaar lang al te beeldhouwen, dat dat nou niet echt vanzelf gaat. Het is fysiek hard werken, geduld hebben, heel veel geduld hebben en bijschaven. Het lastige is, wat mij betreft, dat een beeld eigenlijk nooit echt af is. Er valt altijd wel wat aan te verbeteren, net dat schuurlaagje extra, net dat detailtje meer. Maar ja, als je daar aan toe geeft dan kwamen beelden nooit klaar. Ook hier leer je weer loslaten en dat de perfectie vaak ook in de imperfectie zit.

Creatieve ondernemers

Tot zover over creativiteit hoog over. Maar wat zijn dan creatieve ondernemers of beroepen? Als mensen het over creatieve beroepen hebben, dan denk je misschien vrij snel aan kunstenaars. Of juist niet, en denk je wellicht aan designers. Beide kloppen. Net met wat voor bril je er naar kijkt. Omdat creativiteit zo breed is, is er ook een heel palet aan creatieve beroepen. Kunstenaars, artiesten, auteurs, designers, (edel) smeden, banketbakkers, timmerlieden, architecten om maar een aantal voorbeelden te noemen. Er zijn er nog veel meer, maar je krijgt zo, hopelijk, wel een beeld van wat creatieve beroepen kunnen zijn.

Is iedereen creatief?

Sommige mensen roepen dat ze het niet zijn. En je hebt het je misschien al wel eens afgevraagd, met betrekking tot jezelf, of in het algemeen. Is iedereen creatief? Het antwoord is een volmondig: JA. Iedereen is creatief. Of iedereen er gebruik van maakt is een tweede. Je kunt het leren, als je er niet mee geboren bent om het zo maar te zeggen. Bij sommige mensen lijkt het iets wat schijnbaar moeiteloos gaat. Niet iedereen zal bijvoorbeeld langs een stuk steen of hout lopen en daar een beeld of figuur in zien.. Vaak is tijd ook een factor dat meespeel. In ons drukke bestaan vragen zo veel zaken onze aandacht dat we vaak ook de tijd niet nemen, of het onszelf niet gunnen, om creatief bezig te zijn. Voor mij is het een belangrijk onderdeel van mijn leven. Een moment om in mijzelf te keren en op te laden. Ook daarin zal de ‘winst’ van creativiteit bij iedereen anders liggen, dat is ook het mooie eraan.

Wat versta jij onder creativiteit?

Leuk als je het laat weten bij de reacties.

Reacties
Categorieën