IJsland
Reizen
Marloes Durinck
Reizen
12/03/2023
3 min
0

Beeldhouwkunst in IJsland

12/03/2023
3 min
0

IJsland

Grote kans dat als je deze blog leest ik nog op reis ben in IJsland. Een land met adembenemende landschappen en een rijk cultureel erfgoed, en niet alleen een paradijs voor natuurliefhebbers zoals ik, maar ook een inspiratiebron voor kunstenaars over de hele wereld. In het bijzonder heeft de beeldhouwkunst in IJsland een unieke plaats. Het is namelijk doordrenkt van de geest van het land en zijn bewoners. In de serie blogs ‘reizen en beeldhouwen’ daarom weer een reis / beeldhouwblog ineen nu ik van dit mooie land aan het genieten ben.

Ásmundur Sveinsson's Openluchtmuseum

In het hart van Reykjavik vind je een heus beeldhouwwerkenpark van Ásmundur Sveinsson. Deze IJslandse kunstenaar staat bekend om zijn gestileerde creaties gebaseerd op elementen uit de natuur en die de relatie tussen mens en natuur weerspiegelen. Zijn openluchtmuseum herbergt een indrukwekkende verzameling beelden die de geschiedenis en mythologie van IJsland weerspiegelen. In het Ásmundur Sveinsson beeldenmuseum in Sigtún, dat de kunstenaar zelf heeft ontworpen, heeft hij ook gewoond en gewerkt.

Einar Jónsson Museum

Einar Jónsson, vaak aangeduid als de pionier van de moderne beeldhouwkunst in IJsland, heeft een museum gewijd aan zijn werk. Zijn sculpturen, die zowel klassiek als experimenteel zijn, laten de diepe verbondenheid zien met de IJslandse cultuur en zijn eigen zoektocht naar een universele artistieke taal. Het museum zelf kun je ook als een groot beeldhouwwerk beschouwen. Het heeft een prominente plek op de heuvel Skolavorduhaed aan de rand van Reykjavik.

blog beeldhouwkunst in IJsland

Diversiteit in beeldhouwkunst

De IJslandse beeldhouwkunst is net zo divers als het landschap, variërend van ruige kustlijnen tot majestueuze bergen en rustgevende valleien. Kunstenaars putten uit de natuurlijke schoonheid en rijke geschiedenis van het land om sculpturen te creëren die zowel hedendaags als tijdloos zijn. Het is een fascinerende mix van traditie, innovatie en de invloeden van de unieke omgeving van het land. 

Ik noemde als de natuurlijke inspiratie en het culturele erfgoed, maar de diversiteit zit hem ook in een mix van materialen. IJslandse beeldhouwers experimenteren met een verscheidenheid aan materialen, van traditionele zoals steen en hout tot meer eigentijdse materialen zoals metaal en glas. Deze mix van materialen voegt een extra laag van complexiteit en expressie toe aan de beeldhouwkunstscene.

Hedendaagse kunst

Terwijl sommige beeldhouwers vasthouden aan traditionele technieken, omarmen anderen moderne en eigentijdse benaderingen en drukken zo hun stempel op de IJslandse kunstscene. Ook hier zie je weer een mooie mix maar dan van traditie en vooruitstrevende methoden. Hedendaagse IJslandse beeldhouwkunst kan variëren van abstracte vormen tot installaties met thema's zoals identiteit, milieu en maatschappij. Hiermee brengen ze een frisse wind in de rijke erfenis van IJslandse beeldhouwkunst.

Inspiratie uit de natuur

Hoewel mijn reis niet gericht is op beeldhouwen, ik ga er gewoon lekker even tussenuit, zal ik zeker niet kunnen ontsnappen aan de betoverende invloed van de IJslandse natuur op mijn creatieve brein. De glinsterende gletsjers, borrelende geisers en uitgestrekte lava velden zijn als een openluchtatelier, waar de natuur zelf de grootste beeldhouwer is. Overal waar je kijkt inspiratie volop. Dat beloofd wat!

blog beeldhouwkunst in IJsland

Tips voor beeldhouwers die IJsland bezoeken

Als je overweegt om als beeldhouwer naar IJsland te reizen zijn hier nog wat praktische tips:

- Neem de tijd om de lokale kunstenaars en galeries te ontmoeten.

- Laat je inspireren door de ongerepte natuurlijke schoonheid van het land (vergeet niet je schetsboek mee te nemen of foto’s te maken!)

- Overweeg deel te nemen aan lokale artist-in-residence programma's om een dieper begrip te krijgen van de IJslandse kunstgemeenschap.

IJsland heeft een kleine, maar levendige kunstgemeenschap en bevordert een uitwisseling van ideeën en technieken. Kunstenaars delen hun ervaringen en laten zich inspireren door elkaars werk, wat bijdraagt aan de diversiteit en evolutie van de lokale beeldhouwkunst. Een mooi voorbeeld van samenwerking ongeacht je stijl.

Artistieke reis

IJsland is meer dan alleen een bestemming; het is een artistieke reis, eentje die je ziel ongetwijfeld zal beroeren en je creativiteit zal doen ontvlammen. Tenminste als ik al de verhalen van enthousiastelingen die het land al hebben bezocht mag geloven. Ik ga het zelf ervaren en laat misschien wel ideeën voor mijn beeldhouwkunst tot bloei komen te midden van de adembenemende landschappen en rijke culturele erfenis van dit betoverende land.

Ben jij al wel eens in IJsland geweest?

Reacties
Categorieën