Loslaten
Creatief
Marloes Durinck
Creatief
03/17/2024
3 min
0

De kunst van het loslaten

03/17/2024
3 min
0

Oud en nieuw

We kennen allemaal wel de kreet ‘waar een deur sluit, gaat een andere open’. Nu kun je daar van alles van vinden, van cliché tot niet waar, maar de afgelopen periode was dit voor mij absoluut van toepassing. Als beeldend kunstenaar is mijn leven doordrenkt van creativiteit, wat een voortdurende beweging is tussen het oude laten gaan en het nieuwe omarmen. Een aantal veranderingen, zowel privé als zakelijk, lieten mij de afgelopen tijd nadenken over de aard van eindes en de belofte van nieuwe beginnen. Vandaar een blog deze keer over de kunst van het loslaten.

Einde huidige expositie

17 Maart 2024, is / was het einde van mijn expositie ‘Ontdek’ bij Eet-Lokaal in Zevenaar. Een half jaar lang stonden daar 17 van mijn beelden in hun mooie pand dat onderdeel is van het landgoed Huis Sevenaer. Mijn eerste grote expositie, maar helaas komt dan ook de tijd om de expositie af te sluiten. In dat afsluiten zie ik echter geen einde, maar eerder een overgang naar iets nieuws. Want het sluiten van een tentoonstelling is een begin van een nieuwe verkenning en naar nieuwe exposities.

Er komen in ieder geval twee nieuwe tentoonstellingen binnen nu en een paar maanden (2024), meer informatie kun je hier over lezen op de agenda van mijn website.

Op zoek naar een nieuw thuis

Niet alleen was het eindigen van de expositie 'Ontdek' een einde, ook op persoonlijk vlak kreeg ik te maken met een einde. Namelijk het niet verlengen van mijn huurcontract van mijn huidige woning, en dus de noodzaak een nieuwe woning te vinden. Nu is het vinden van een geschikte en betaalbare woning al niet het meest eenvoudige tegenwoordig. Maar dan ook nog zoeken naar een plek die mijn creativiteit kan voeden, én waar ik de ruimte heb voor mijn beeldhouwen was een avontuur op zich. Het leek in eerste instantie een eindpunt, een sluiting van een hoofdstuk in mijn leven waar ik eigenlijk nog niet uitgelezen was, om maar even in die termen te blijven, maar uiteindelijk bleek het een opwindende kans voor groei. En een mooie les in de kunst van het loslaten.

bij blog kunst van het loslaten marloes durinck

De kunst van loslaten

In de kunst, en in het leven, is het loslaten van oude vormen vaak de sleutel tot vernieuwing. Net zoals een schilder zijn penseel neerlegt om een meesterwerk te bewonderen, moest ik letterlijk mijn comfortzone verlaten om ruimte te maken voor nieuwe ervaringen. Het proces van loslaten is een kunstwerk op zich, waarbij je de kracht vindt om het oude te omarmen zonder de angst voor het onbekende te laten overheersen. Want vertrouwd is vaak veilig, en nieuw soms beangstigend vanwege het onbekende. Maar hier zit dus vaak ook de groei.

Verrassingen

In mijn zoektocht naar een nieuw thuis, en het afsluiten van mijn expositie, realiseerde ik mij namelijk dat het einde van iets vertrouwds niet noodzakelijk het einde van vreugde betekent. Integendeel, het einde van het één opent de deur naar onverwachte verrassingen en kansen van het ander. Mijn nieuwe woning en omgeving, hoewel onbekend aanvankelijk, heeft zich nu al ontpopt als een grote bron van inspiratie die ik nooit had kunnen voorzien! Het bied nieuwe kansen en mogelijkheden.

Leegte

Als kunstenaar begrijp ik de leegte die ontstaat na het voltooien van een kunstwerk, ook al is de gelukkig vaak van korte duur. Hetzelfde geldt voor het verlaten van een ruimte, of het nu een expositieruimte is of een oude woning. Echter in die leegte schuilt dus de belofte van nieuwe mogelijkheden. Het is een ruwe steen die je om kunt vormen tot een nieuw beeld en waarmee je nieuwe avonturen kunt beginnen.

Dus, terwijl ik afscheid neem van mijn huidige expositie, en langzaamaan van mijn oude woning, omarm ik het nieuwe met open armen. Eindes zijn niet het einde; ze zijn slechts pauzes tussen hoofdstukken, momenten van reflectie en herdefiniëring. Als kunstenaar ben ik altijd op zoek naar de volgende creatieve golf, klaar om te surfen op de stroom van verandering en ontdekking.

Om maar even poëtisch te eindigen: in het hart van eindes vind ik de ware magie van nieuwe beginnen, en in die overgang, ontvouwt zich het ware kunstwerk van het leven.

Zie jij sommige eindes ook als een nieuw begin? Heel benieuwd hoe jij hier in staat!

Leuk als je het laat weten bij de reacties, of in een mail naar mij (info@maducreations.com)

Reacties
Categorieën