Cadeau
Creatief
Marloes Durinck
Creatief
12/17/2023
5 min
0

De waarde van het geven van cadeaus

12/17/2023
5 min
0

Feest

December is bij veel mensen de tijd van feestdagen, en die zijn bijna altijd wel weer gelinkt met het geven van cadeaus. Of het nu voor Sinterklaas is, voor Kerst, of ‘zo maar’, cadeaus geven is iets wat erbij hoort bij bepaalde gelegenheden. Tenminste het is een gegeven vanuit een eeuwenoude traditie. Mijn handgemaakte stenen beelden zijn overigens ook uitermate geschikt om cadeau te geven, maar dat even terzijde. Voor deze blog heb ik mij verdiept in waar het cadeaus geven vandaan komt, want dat moet ooit ergens een keer begonnen zijn toch? Vandaar een blog over de achterliggende gedachte bij het geven en de waarde van het geven van cadeaus.

Traditie geven van cadeaus

Het geven van cadeaus zie je bij veel verschillende culturen over de hele wereld en heeft zich in de loop der jaren, of moet ik zeggen eeuwen, steeds verder ontwikkeld. Daarnaast kan het verschillende betekenissen hebben. Voor de oorsprong ervan moeten we ver terug richting de oude beschavingen zoals de Romeinen, Grieken en Chinezen. Toen werden geschenken vaak gebruikt als uiting van respect, vriendschap, of als een vorm van uitwisseling tussen stammen of koninkrijken. Daarnaast wordt het geven van geschenken bij veel religies gezien als een manier om liefde en vrijgevigheid te tonen, zoals tijdens religieuze feestdagen en vieringen.

Cadeaus krijgen vindt iedereen leuk, maar het geven kan net zo waardevol zijn. Vooral als je zeker weet dat je goed zit met je cadeau. Bij het geven van geschenken zit dan ook vaak een psychologische achtergrond zoals de emotionele waarde van het geven ervan. Het gaat niet alleen om de handeling van het geven van een fysiek iets, maar het heeft ook een diepe emotionele betekenis. Het toont vaak zorg, genegenheid en aandacht voor de ontvanger.

Bij de meeste mensen is het dan wel weer zo dat het ontvangen van een cadeau vaak een gevoel van verplichting tot wederkerigheid geeft. Mensen voelen zich vaak geneigd om iets terug te geven wanneer ze iets hebben ontvangen. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar die herken ik zelf niet echt. Tenminste ik geef mensen geen cadeau in de verwachting dat ik dan een andere keer ook iets daarvoor terug krijg. Wat mij betreft ontkracht je dan de intentie achter het geven van een cadeau, maar zo zie ik dat.

Commercie

Helaas, zou ik bijna zeggen, heeft het geven van cadeaus ook een commerciële invloed, vooral rondom feestdagen en speciale gelegenheden. De commerciële wereld heeft heel slim het geven van cadeaus verder genormaliseerd waardoor feestdagen en bepaalde gelegenheden bijna synoniem staan aan cadeaus. Sterker nog er is een complete cadeau-industrie om heen gegroeid, met een breed scala aan producten en diensten die specifiek gericht zijn op het geven van cadeaus.

In die zin krijgt het geven van cadeaus de laatste jaren ook wel steeds meer een bepaalde lading. Onder andere door de overconsumptie en de hamvraag vaak, wat geef je mensen die in materieel opzicht ‘alles’ al hebben? Je kunt je zeker ook afvragen of we soms niet doorschieten met het geven van de hoeveelheid cadeaus. Denk bijvoorbeeld aan geboorte van baby’s, hoeveel rompertjes kan een baby hebben? Of de huwelijkslijsten die steeds uitgebreider en exclusiever lijken te worden. En dan heb ik nog niet over de cadeautjes die kinderen krijgen en die ze misschien 1 keer gebruiken en daarna niet meer.

Duurzaam

En moeten het altijd nieuwe cadeaus zijn? Ook nog zo’n interessante vraag. Uit duurzaamheidsoogpunt is het kopen van cadeaus niet per definitie duurzaam cq positief voor het milieu. Want elk nieuw cadeau vraagt meestal wel weer om nieuwe grondstoffen, transport, verpakking etcetera. En zolang dat op een verantwoorde manier gebeurd, kun je daar nog wel mee leven, maar het merendeel van de gekochte cadeaus voldoen nou niet echt (en ja, dat is een understatement) aan bepaalde eisen. Misschien kun je daar nog onderscheid in maken waar je het cadeau koopt / besteld en onder welke omstandigheden het cadeau gemaakt is. Of dat een tweedehands cadeau of een zelfgemaakt cadeau niet nog waardevoller is?


Waarde van cadeaus

Voor mij is het belangrijkste dat het geven van cadeaus verder gaat dan alleen het uitwisselen van fysieke dingen; het heeft een diepgaande emotionele, sociale en psychologische waarde. Een paar voorbeelden van de waarde van cadeaus:
💝 Het kan uitdrukking van genegenheid en liefde geven die soms misschien moeilijk met woorden overgebracht kan worden.
💝 Het versterkt relaties
💝 Het is een uitwisseling van emoties
💝 Het kan een gevoel van wederkerigheid en verbinding geven
💝 Onderschat ook zeker niet de vreugde van het geven
💝 Of de positieve impact op welzijn
💝 Het bouwt herinneringen op
💝 Een cadeau kan uiting geven aan symboliek en betekenis
💝 Het stimuleert creativiteit (het bedenken en uitzoeken van cadeaus)
💝 Bouwen van sociale verbondenheid
Kortom, een cadeau geven heeft immaterieel misschien wel meer waarde dan het materiële aspect, in ieder geval meer dan dat je zo zou denken.

Zelfgemaakt

Hierboven schreef ik het al kort, maar wat misschien nog wel meer waarde aan een cadeau kan geven is het zelf maken van cadeaus. Hiermee kun je laten zien dat je persoonlijk betrokken bent en dat de cadeaus een diepere betekenis hebben omdat jij als gever er (meer) tijd en moeite in hebt gestopt. Begrijp me niet verkeerd, dat kan natuurlijk ook met een zorgvuldig uitgezocht niet zelf gemaakt cadeau. Maar over het algemeen worden zelfgemaakte cadeaus vaak als waardevoller beschouwd dan gekochte cadeaus. Tenminste bij de meeste mensen, en het hangt natuurlijk er ook vanaf wat voor zelfgemaakt iets het is..

Zeker in een tijd waarin het belang van duurzaamheid en milieubewustzijn toenemen, winnen zelfgemaakte cadeaus aan populariteit vanwege hun vaak lagere ecologische voetafdruk. Eens, het kost meer tijd, en het kost je wellicht iets meer hoofdbrekens wat je dan maakt, maar dan heb je uiteindelijk wel een heel persoonlijk cadeau.

Ideeën zelfgemaakte cadeaus


Je kunt natuurlijk het ook door iemand laten maken, zoals bijvoorbeeld stenen beelden 🙃, maar wil je toch zelf aan de slag denk dan bijvoorbeeld eens aan de volgende ideeën:
🎁 Handgeschreven brieven of gedichten
🎁 Fotoalbum of scrapbook met herinneringen met foto's, notities en memorabilia die speciaal zijn voor de ontvanger.
🎁 Zelfgemaakte lekkernijen die je mooi verpakt met een persoonlijk tintje er aan.
🎁 DIY geurkaarsen met geuren die de ontvanger aanspreken. Voeg een handgeschreven kaartje toe voor een persoonlijke touch.
🎁 Gebreide of gehaakte items zijn eventueel een optie als je handig bent met naald en draad, zoals sjaals, mutsen, dekens of zelfs gebreide knuffels.
🎁 Zelfgemaakte sieraden
🎁 Zelfgemaakte verzorgingsproducten
🎁 Planten in zelfversierde potten
🎁 DIY-kunstwerk dat past bij de smaak van de ontvanger. Het kan een landschap, portret of abstracte creatie zijn.
🎁 Zelfgemaakte couponboekjes, als in gepersonaliseerde couponboekjes met aanbiedingen zoals een gratis avondje uit, hulp bij klusjes of een zelf gekookte maaltijd.
Kortom, er is van alles te bedenken. Het belangrijkste is dat het gevoel, of de intentie achter het cadeau, vaak het meest gewaardeerd wordt, ongeacht het materiële aspect.

Cadeaus

Dus of je nou een gekocht of een zelfgemaakt cadeau geeft, het geven van cadeaus zit in ieder geval diep geworteld in de menselijke samenleving. Het belangrijkste is dat het verder gaat dan alleen het uitwisselen van materiële goederen, en dat het bijdraagt aan het versterken van sociale, emotionele en culturele banden tussen mensen. In die zin is het een kunst die door de eeuwen zich ontwikkeld heeft en gelukkig blijft bloeien als een uitdrukking van liefde, genegenheid en zorg voor anderen.

Wat betekent het geven van cadeaus voor jou? 

Super als je dat hieronder wilt delen bij de reacties.

Reacties
Categorieën