Het belang van kunst
Je kunt er wel of niet van houden, maar kunst heeft een belangrijke functie en betekenis in onze samenleving. Te vaak wordt er te snel kunst geschrapt als er bespaard moet worden, niet alleen bij de overheid, maar ook bij bedrijven. Terwijl kunst juist een waardevolle toevoeging is voor de maatschappij waarin we leven en het meer bied dan je zo zou denken. Het kan mensen inspireren, emoties oproepen, reflectie bevorderen en nieuwe perspectieven bieden. Vandaar dat ik het tijd vond om een blog te schrijven over 6 redenen waarom kunst belangrijk is.
Kunst fungeert mooi gezegd als een spiegel van de samenleving. Ideeën, waarden en culturele uitdrukkingen zie je terug via de werken van kunstenaars. Daarnaast kan kunst sociale verandering stimuleren en gemeenschappen verbinden door ervaringen te delen. En vergeet zeker ook niet de educatieve waarde van kunst. Het stimuleert creativiteit, kritisch denken en empathie. Kunst kan dienen als een krachtig communicatiemiddel, en is vaak in staat om complexe boodschappen op een toegankelijke manier over te brengen. Dus hoezo kunst ‘schrappen’ of beperken??
Ik heb 6 redenen waarom kunst belangrijk is voor je op een rijtje gezet:
🎭 Communicatie
🎭 Verbinding
🎭 Educatieve waarde
🎭 Emotie
🎭 Uitlaatklep
🎭 Economische waarde
Dit rijtje zou wat mij betreft al voldoende moeten zijn om het belang van kunst in te zien, maar ik zal er toch een paar toelichten.
Communicatie en kunst
Kunst is een belangrijke vorm van culturele expressie. Kunstenaars gebruiken hun werken om ideeën, emoties, ervaringen en perspectieven uit te drukken. Het draagt niet alleen bij aan de diversiteit van culturen, maar ook aan het begrip en de waardering van verschillende achtergronden. Zo is kunst is een krachtig communicatiemiddel. Het kan complexe ideeën en emoties overbrengen zonder woorden. Er wordt al zoveel gezegd, maar vaak zijn de zaken die voor zich spreken veel effectiever. Of zie het ‘gewoon’ als een moment van schoonheid dat troost kan bieden te midden van alle uitdagingen om ons heen. En realiseer je, dat dat niet zo gewoon is.
Educatieve waarde van kunst
Op meerdere vlakken is kunst van educatieve waarde, het is zo veelzijdig dat ik daar alleen al een hele blog over zou kunnen schrijven, maar voor nu houd ik het kort. Kunst moedigt mensen aan om hun ideeën, gevoelens en ervaringen op een creatieve manier uit te drukken. Daarom is het zo enorm zonde dat het niet vaker ingezet wordt op scholen, maar ook bij bedrijven. Het stimuleert het kritisch denken en helpt bij het ontwikkelen van je waarnemingsvaardigheden. Handige ‘tools’ die je overal in je leven voor kan gebruiken.
In het verlengde daarvan en wat ik persoonlijk erg interessant vind, is dat kunst kan worden geïntegreerd in andere vakgebieden, zoals geschiedenis, literatuur, wetenschap en wiskunde, zo bevorder je een samenwerking van leren. Net even anders kijken naar zaken kan weer heel nieuwe inzichten opleveren.
Wat ook onderschat, of niet gezien wordt, is dat het maken van kunst vaak het oplossen van problemen vraagt, of het nu gaat om het kiezen van materialen, het bepalen van compositie of het oplossen van technische uitdagingen. Door die vraagstukken op te lossen bevordert het je vermogen om creatieve oplossingen te bedenken. En met het risico dat ik in herhaling val.. dat is overal handig voor.
Zo zie je dat kunst verder gaat dan alleen artistieke vaardigheden en dat het een rol speelt in het vormgeven van kritisch denken, empathie, cultureel begrip en zelfexpressie.
De emotie van kunst
Het mooiste aan kunst vind ik zelf de emotie die het oproept. Je vindt kunst mooi of lelijk, er tussenin is er vaak niet. Het heeft de geweldige kracht om emoties op te roepen en om te beïnvloeden. Het kan vreugde, verdriet, verbazing, boosheid en andere emoties opwekken, of kalmeren, allemaal emoties die een diepgaande impact kunnen hebben op degenen die kunst ervaren.
Kunst als uitlaatklep
In deze supersnelle en soms angstige, onzekere wereld is kunst, of creativiteit, juist voor veel mensen een belangrijke uitlaatklep. Het stelt je in staat om je verbeelding en creativiteit te uiten en biedt je een manier om te ontsnappen aan stress en spanningen. Het is een manier om emoties te verwerken, stress te verminderen en een gevoel van controle te herwinnen in deze soms chaotische wereld.
Of het nu gaat om schilderen, schrijven, muziek maken, beeldhouwen of welke andere vorm van artistieke expressie dan ook, het stelt je in staat om alles wat er intern bij je gebeurd aan emoties en gedachten te verkennen en te uiten. Niet in woorden maar in tastbare creaties, wat soms makkelijker is dan ze uit te spreken.
Zie het als een emotioneel ventiel dat kan helpen om te gaan met de complexiteit van het leven.
Economische waarde van kunst
Geld laat de wereld draaien, dus ook kunst dragen bij aan de economie. Door kunstenaars te ondersteunen, kunstgalerijen en musea te creëren en kunst te verhandelen wordt er werkgelegenheid gecreëerd en inkomsten gegenereerd. Daarnaast trekken kunsttentoonstellingen vaak toeristen aan waardoor ze bijdragen aan de culturele identiteit en het imago van een stad of regio. Ze kunnen een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van het toerisme en het aantrekken van bezoekers en dus ook weer een economische positieve impact hebben.
Kortom, kunst heeft een diepgaande invloed op onze cultuur, samenleving en individuele levens.
Kunstexposities
Die kunst ‘moet’ uiteraard ook tentoongesteld worden, want als ze in een atelier staan te verstoffen heeft niemand behalve de kunstenaar er wat aan. Daarom zijn kunstexposities een cruciaal onderdeel van de kunstwereld en hebben ze verschillende belangrijke functies en betekenissen. Ook hier licht ik er een paar van toe. Zoals net geschreven heeft alleen kunst maken en het niet promoten niet heel veel effect als je als kunstenaar je werken aan een breder publiek wilt laten zien. Het is misschien zelfs wat egoïstisch om je creaties niet met een breder publiek te delen. De wereld kan veel meer moois gebruiken. Kunstexposities bieden kunstenaars de kans om hun werk aan het publiek te presenteren. Essentieel voor kunstenaars om erkenning te krijgen en hun carrière te bevorderen.
Het is niet alleen belangrijk voor de promotie van de kunstenaar, maar onderschat ook niet het belang van het bewaren van kunstwerken en ervoor zorgen dat ze voor toekomstige generaties behouden blijven. Musea en galerijen spelen niet alleen een sleutelrol bij het conserveren van kunstvoorwerpen, maar ook in de educatie van kunst. Exposities zijn namelijk ideale bronnen die het publiek in staat stellen kunstwerken te bestuderen en te begrijpen. Ze moedigen publieke betrokkenheid aan en bevorderen discussie en dialoog over kunst en cultuur.
Culturele diversiteit
De wereld ligt tegenwoordig aan onze voeten, er zijn nog maar weinig plekken waar wij als mensen niet kunnen komen of zijn geweest. Of dat nou positief of negatief is, dat laat ik voor nu even in het midden. Kunst verbindt doordat exposities kunst uit verschillende culturen en tijdsperioden laten zien en mensen een breder begrip en waardering krijgen voor diverse artistieke tradities en culturen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik raak vaak weer geïnspireerd door het bezoek van exposities. Het zet mij soms weer net anders aan het denken over mijn eigen creaties, maar ook hoe ik naar zaken in het leven kijk.
Sociale gebeurtenis
Hoe gaaf is het dat je bij een expositie mensen kunt ontmoeten die je misschien zo in het dagelijkse leven niet tegenkomt? Kunstexposities zijn sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen om kunst te ervaren en met elkaar te communiceren. Tenminste zo zou het moeten zijn, je ziet natuurlijk heel vaak dat mensen stilzwijgend door de expositieruimtes lopen. Wat dat betreft zou de dialoog wel meer mogen bij dat soort evenementen. Je mist zo een hoop interessante gesprekken en ontmoetingen wat mij betreft.
Toegevoegde waarde
In deze blog heb ik 6 redenen beschreven waarom kunst belangrijk is, misschien zijn er nog wel veel meer. Deel ze vooral hieronder bij de reacties als je er nog wat mist. Je hebt kunnen lezen dat het op meerdere vlakken toegevoegde waarde heeft. Want stel je eens een wereld voor zonder kunst 😱 Ik persoonlijk moet er niet aan denken! Niet alleen omdat ik zelf kunst maak, maar vooral omdat ik mij niet kan voor stellen in een wereld te leven zonder de emoties die gepaard gaan om kunst te ervaren, ervan te genieten en de inspiratie die je ervan krijgt. Om maar een paar redenen te noemen..
Vind jij kunst belangrijk?
Heel benieuwd waarom wel of waarom niet, laat je het weten bij de reacties?