USP
Kunst
Marloes Durinck
Kunst
05/09/2024
4 min
0

USPs van een kunstwerk

05/09/2024
4 min
0

USP

Kunstwerken zijn meer dan alleen beelden uit steen gehouwen, of verf op een doek. Ze dragen een geheimzinnige aantrekkingskracht in zich, een soort magie die je betovert en je zintuigen prikkelt. In feite draagt elk kunstwerk een deel van de ziel van de kunstenaar met zich mee, wat de kunstwerken uniek maakt. In marketing termen noemen we dit soort magie USP, wat staat voor "Unieke Selling Point”. Maar de omschrijving als dat een kunstwerk een stukje van de kunstenaar met zich mee draagt, blijft natuurlijk beter hangen. Tenminste bij mij wel.

USP en kunst is misschien niet het eerste wat je aan elkaar verbindt, maar zeker onderdeel van een kunstwerk. USP verwijst naar de unieke eigenschappen of kenmerken van een product, dienst of in dit geval, een kunstwerk, die het onderscheiden van andere vergelijkbare werken. Maar het is ook het aantrekkelijk maken voor potentiële kopers, verzamelaars of publiek. In deze blog laat ik je enkele USPs ‘van een kunstwerk ‘zien’ die kunst kunnen onderscheiden.

Origineel

Wat is het dat een kunstwerk echt magisch maakt? Voor mij is het die vonk van creativiteit die direct uit het hart van de kunstenaar komt. Het is de unieke manier waarop kunstenaars hun gedachten, gevoelens en verbeelding in hun werk verweven. Oftewel origineel, of het onverwachte concept als USP. Kunstwerken kunnen je verbazen met unieke en vernieuwende concepten die je verbeelding doen prikkelen. Dus als een kunstwerk dat op die manier doet en nog niet eerder is gezien, kan dit een sterke USP zijn.

Emotionele impact

Kunst is als een taal die niet altijd in woorden wordt uitgedrukt. Het vertelt verhalen, roept emoties op en neemt je mee naar werelden die je misschien nog nooit hebt verkend. Vergelijk kunstwerken met emoticons voor je ogen. Ze kunnen je laten glimlachen, je hart sneller laten kloppen of zelfs een traantje ontlokken. Hun vermogen om emoties over te brengen is magisch. Dit is voor mij wel de meest belangrijke USP. Ik probeer met mijn beelden emoties op te roepen bij de kijkers / kopers ervan. Dat sluit aan bij mijn missie om de wereld met mijn beelden mooier te maken en mensen van iets moois te laten genieten zodat ze even uit de waan van de dag zijn.

bij blog usps van een kunstwerk maducreations


Materiaal en techniek

Bij techniek denk je als eerste ongetwijfeld aan iets met machines of iets in die richting, maar kunstenaars hanteren hun beitels, penselen en raspen ook als ware techneuten. Als je bijzondere materialen, technieken of combinaties gebruikt in je kunstwerken, kan dit je onderscheiden van andere kunstenaars. Dat kan zijn van traditionele verf tot onconventionele objecten. Deze mix van materialen voegt een extra laag betekenis en originaliteit toe. Iets ongewoons blijft vaak toch het beste ‘hangen’. Zo werk ik graag met de contrasten van glad en ruw in mijn beelden dat brengt een extra dimensie toe die je kunt voelen met je ogen. Daarnaast staat het voor mij symbool aan de ups en downs in het leven.

Maatschappelijke relevantie

Sommige kunstwerken spreken rechtstreeks met de maatschappij en cultuur. Ze zijn als spiegels die je laten reflecteren over de wereld om je heen en je plaats daarin. Dat kan gaan over actuele sociale kwesties, culturele trends of maatschappelijke thema's, en kan aantonen dat het werk betekenisvol en relevant is en een diepere betekenis heeft. Ook dat maakt een kunstwerk uniek.

Kleuren, vormen en stijlen kunnen kunstwerken herkenbaar maken in een menigte. Een unieke visuele stijl kan een kunstwerk direct herkenbaar maken. Als kunstenaar heb je waarschijnlijk een unieke visuele stijl ontwikkeld die jou onderscheidt van anderen. Dit kan een grote USP zijn, omdat mensen op zoek zijn naar iets fris en anders.

Schaarste

Daarnaast kan het aanbieden van kunstwerken in beperkte oplages een schaarste creëren en daarmee een gevoel van exclusiviteit geven aan potentiële kopers. Of als variant daarop op maat gemaakte kunstwerken volgens de wensen van de klant, deze persoonlijke en unieke ervaring kan een sterke USP zijn.

Kunstenaarsachtergrond

Zoals ik aan het begin van deze blog al schreef draagt elk kunstwerk een stukje van de kunstenaar in zich. Het kan hun stemming, ervaringen, passies en zelfs kwetsbaarheden weerspiegelen. Zo voelt het alsof je een kijkje krijgt in de ziel van de maker. Daarnaast kan een interessante achtergrond, geschiedenis of bepaalde prestaties die het kunstwerk ondersteunen, ook fungeren als een USP.

Wat vaak interessant is, is het persoonlijke verhaal van de kunstenaar. Mensen voelen zich vaak aangetrokken tot het menselijke aspect achter de kunst en kunnen zich daardoor meer verbonden voelen met jou en je werk. Laat je groeiproces als kunstenaar zien, ofwel je artistieke evolutie. Het tonen van hoe je stijl en technieken in de loop van de tijd zijn geëvolueerd, kan het publiek een unieke kijk geven op je artistieke reis. En zo je kunstwerk aantrekkelijker maken om te kopen.

bij blog usps van een kunstwerk maducreations

Interactie

Wat ook een interessante USP kan zijn is om potentiële kopers bij het creatieve proces te betrekken, door bijvoorbeeld sneak peeks, behind-the-scenes content of online live sessies te delen. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en betrokkenheid. Als je kunstwerken interactieve elementen bevatten, kunnen ze het publiek actief betrekken en een gedenkwaardige ervaring bieden wat weer een onderscheidend kenmerk kan zijn.

Overvolle markt

Iets wat wellicht voor de ‘happy few’ is maar als je als kunstenaar hebt deelgenomen aan prestigieuze exposities, prijzen hebt gewonnen of andere artistieke prestaties hebt behaald, dan kan dit ook zeker je geloofwaardigheid vergroten en als een USP dienen.

Er zijn dus aardig wat USPs van een kunstwerk zoals je hebt kunnen lezen in deze blog, van originaliteit, emotionele impact tot exclusiviteit. De juiste USPs hangen af van jouw specifieke stijl, doelgroep en doelen als kunstenaar. Het benadrukt wat jou en je werk uniek maakt, en het kan je helpen om op te vallen in de overvolle kunstmarkt.

Uiteraard is het succes van een USP ook afhankelijk van hoe goed je het communiceert naar de buitenwereld, en hoe goed het aansluit bij de smaak, interesses en behoeften van de beoogde ontvangers. Want kunst is en blijft subjectief, daar schreef ik al eerder over in een andere blog (die je HIER kunt lezen).


Welke USPs van een kunstwerk zijn voor jou waardevol?


Ik kan niet wachten om te horen wat dat voor jou is en over jouw ervaringen in de wereld van kunst. Deel je ervaringen, favoriete kunstenaars en ontdekkingen in de reacties hieronder.


PS Wil jij een inkijkje in mijn creatieve proces via digitale kijkjes achter de schermen en 'sneak peeks' meld je dan aan voor mijn creatieve krabbel.

Reacties
Categorieën