Inspiratie
Creatief
Marloes Durinck
Creatief
04/14/2024
6 min
0

Waar haal je inspiratie vandaan?

04/14/2024
6 min
0

Waar haal je inspiratie vandaan?

De titel van de blog is een goede vraag, en ook eentje die mij regelmatig gesteld word. Maar daarmee nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Inspiratie. Niet alleen een mooi woord, maar ook een interessant verschijnsel. Want waar haal je, als creatieveling in deze, inspiratie vandaan? Creatieve vonken zou je het ook kunnen noemen. Wat is het en hoe werkt het? Een mooi onderwerp voor een blog, zeker omdat ik heel binnenkort ga verhuizen naar een geweldig mooie plek vol met nieuwe inspiratie om mij heen. Ga je mee op ontdekkingsreis in de blog naar waar inspiratie vandaan komt?

Inspirare

Inspiratie, een afgeleide van het woord ‘inspirare’, wat natuurlijk nog mooier en mysterieuzer klinkt. Vertaald betekent het inblazen of inademen, dat klinkt dan wel weer een beetje vaag. Laten we het vrij vertaald ‘de geest krijgen’ noemen. Niet dat dat nou zo super helder en concreet is, maar je hebt dan alvast wel een richting waar je nu aan denkt. Het is ook een ongrijpbaar fenomeen dat je soms zachtjes verrast en je soms ook van je sokken kan blazen.

Inspiratie is je bron van je creativiteit en dan is er natuurlijk de vraag of je die wel moet willen verklaren? Niet alles hoeft namelijk verklaart te worden wat mij betreft. Ik ben in ieder geval super dankbaar dat ik elke dag opnieuw geïnspireerd wordt door alles om mij heen. Wat ik dan later weer vertaal naar de beelden die ik maak.

Bronnen van inspiratie

Feitelijk kan alles een bron van inspiratie zijn, maar waar de meeste mensen, en dus ook ik, inspiratie op doen zijn de volgende bronnen:

🌟 De natuur: dit is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor veel kunstenaars. De harmonie van vormen, kleuren en bewegingen in de natuur kan je diepen raken in je ziel. Van een schitterende zonsopgang tot een heftige onweersbui tot en met een fluitende vogel.

🌟 Emoties en ervaringen: uiteraard vormen onze eigen emoties en levenservaringen een rijke voedingsbodem voor creativiteit. Vreugde, verdriet, liefde, angst - het kan allemaal dienen als brandstof voor artistieke expressie. ‘The good, the bad and the ugly’ van het leven om het zo maar te zeggen.

🌟 Kunst en cultuur: natuurlijk kan het werk van andere kunstenaars, zowel oude als hedendaagse, ons ook inspireren en uitdagen. Kunst ervaar je en daardoor kun je nieuwe perspectieven ontdekken en je eigen creatieve horizon verbreden. Zowel in dingen die je niet mooi vindt, en dus niet maakt, of juist dingen die je wel mooi vindt, en in je eigen stijl maakt.

🌟 Reflectie en contemplatie: Ik heb ze niet vaak … maar soms komt inspiratie ook tijdens momenten van stilte en reflectie. Door bewust ruimte te maken voor rust en overpeinzingen, kun je je geest openstellen voor nieuwe ideeën. Toch dan maar misschien wat vaker momentjes van rust inplannen??

Voor mijn beelden haal ik vooral mijn inspiratie uit mijn emoties, ervaringen en de natuur. Stuk voor stuk dankbare bronnen voor mijn creatieve input. De hoofd inspiratie is de steen zelf, dus indirect ook de natuur. De steen laat mij namelijk al zien welke vorm er in zit en welk beeld verscholen zit in de steen. Het mooiste is dat ik dan tevoorschijn mag halen en andere daarvan mag laten genieten.

“Art is not what you see, but what you makes others see - Edgar Degas”

Inspiratieproces

Dat geschreven hebbende blijft het een mysterieus en onvoorspelbaar proces. Wat soms langzaam ontstaat als een traag ontluikende bloem, of soms komt in een plotselinge flits van inzicht - de zogenaamde ‘brain waves’. Die kennen we allemaal, naast het ‘broedproces’ zoals ik het noem waar sommige dingen wat langer nodig hebben om tot je te komen qua inspiratie.

De vraag is, hoe kun je dit creatieve vuur voeden en laten bloeien, en kan je het sturen?

Door de volgende dingen te doen kun je je inspiratie zeker voeden:

💡 Kijken en opnemen: Sta open voor de wereld om je heen, altijd fijn om zo in het leven te staan los van creativiteit, maar dat even terzijde. Kijk met aandacht om je heen en neem de schoonheid en de details echt in je op. Je hebt kijken en kijken, maar zie je ook echt waar je naar kijkt? Verwonder je en laat wat je ziet en in je opneemt je zintuigen prikkelen en je geest voeden.

💡 Spelen en experimenteren: dit vind ik persoonlijk één van de leukste dingen om te doen, los van of het me inspiratie geeft. Wees onbevangen en vrij als een kind. Ja, ook, of juist, als volwassene. Wees niet bang om te spelen en te experimenteren in het leven. Laat verwachtingen en perfectionisme los en hoe het ‘heurt’. Omarm met beide armen open het proces van ontdekking en avontuur.

💡Discipline en toewijding: discipline en inspiratie klinken heel tegenstrijdig omdat inspiratie vaak op de meest onverwachte momenten komt, maar het is ook belangrijk om een zekere discipline aan te leren in je artistieke bezigheden. Door regelmatig te werken en toegewijd te blijven aan je ambacht, creëer je namelijk een vruchtbare bodem voor inspiratie om te bloeien. En dat van iemand die behoorlijk wars is van discipline en structuur…

blog waar haal je inspiratie vandaan maducreations

Sturen van creativiteit

Een intrigerende vraag is of creativiteit gestuurd of ‘afgedwongen’ kan worden? Hoewel creativiteit vaak wordt gezien als een spontaan proces dat moeilijk te beheersen is, zijn er toch ook enkele dingen die je kunnen helpen bij het stimuleren en bevorderen van creatieve denkprocessen.

🌟 Omgevingsinvloeden: je omgeving is daarin belangrijk, creëer een omgeving die bevorderlijk is voor creativiteit. Dat kan een ruimte zijn die inspirerend en stimulerend is, of letterlijk een omgeving waar je je inspiratie uithaalt zoals de natuur, in welke vorm dan ook.

🌟 Routines en rituelen: het instellen van bepaalde routines of rituelen kunnen je helpen om mentale ruimte te creëren voor creativiteit. Het is wel handig als je er voor openstaat en dat je ruimte in je hoofd hebt om je te laten inspireren. Want in een vol brein is er weinig ruimte voor creativiteit en inspiratie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door elke dag op hetzelfde tijdstip te schrijven, te schilderen of te beeldhouwen, of wat voor creatieve uitingen je ook doet. Kijk daarbij vooral wat voor jou werkt.

Denk buiten de gebaande paden, ofwel divergent denken. Train je geest er in om buiten de gebaande paden te denken en verschillende perspectieven te verkennen. Hoe doe je dat? Door brainstormsessies, mindmapping of andere technieken te gebruiken voor het genereren van ideeën.

🌟 Nieuwe ervaringen: uit die welbekende comfortzone stappen en nieuwe ervaringen omarmen is (bijna) altijd leuk, maar zeker ook nuttig als je je wilt laten inspireren. Denk aan reizen, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe hobby's proberen - allemaal dingen die je geest verrijken en nieuwe ideeën laten ontstaan.

🌟 Vrije expressie: geef jezelf de vrijheid om te experimenteren en fouten te maken. Dat is in het algemeen een heel fijn cadeau wat je aan je zelf kunt geven, los van creativiteit en inspiratie. Soms kan het loslaten van perfectionisme en zelfkritiek de weg vrijmaken voor meer authentieke en creatieve expressie. En laten we wel wezen, we kunnen allemaal wel zonder dat stemmetje in ons die zegt dat dingen niet kunnen of dat jij dingen niet kunt.. Over de kunst van het loslaten schreef ik laatst ook in een blog.

Evenwicht en inspiratie

Hoewel ik mij realiseer dat creativiteit misschien niet rechtstreeks kan worden ‘afgedwongen’ (rot woord trouwens), kunnen bovenstaande benaderingen je wel helpen om de juiste omstandigheden te creëren waarin jouw creativiteit kan bloeien en groeien. Belangrijk daarbij is dat je een evenwicht vindt tussen het in stand houden van een omgeving die creativiteit ondersteunt en het openstaan voor de onvoorspelbaarheid en spontaniteit die vaak gepaard gaan met creatief denken. Zie het als één groot avontuur, want dat is het ook.

Inspiratie wordt vaak gezien als een mysterieus fenomeen, je kunt het ook zien als een spel van creativiteit, observatie en intentie. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Ik weet wel dat door bewust ruimte te maken voor inspiratie in ons leven en ons werk, we de magie ervan kunnen omarmen en laten bloeien. Dat ervaar ik zelf bijna dagelijks.

Als beeldhouwer weet ik dat inspiratie de adem is die leven geeft aan mijn creaties. De vonk die mijn hand leidt en mijn creatieve hart doet zingen. Dus ik blijf dansen met inspiratie, en de wereld verbazen met mijn creatieve uitdrukkingen in de vorm van steen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Super als je dat wilt laten weten bij de reacties zodat je hiermee ook weer anderen kunt inspireren.


Reacties
Categorieën