Stenen
Beeldhouwen
Marloes Durinck
Beeldhouwen
11/28/2023
5 min
0

Hoe kies je een steen

11/28/2023
5 min
0

(Let op: deze blog is al eerder op mijn oude website verschenen, echter ivm wisseling van hostingpartij opnieuw geplaatst - excuus voor eventuele verwarring)

Kiezen van een steen

Een vraag die ik regelmatig krijg is: hoe kies je nou een steen Marloes? Vaak is het op gevoel, ik wil niet zo ver gaan om te zeggen dat de steen mij kiest, maar de steen moet mij wel direct aanspreken. Ik neem je in deze blog mee in wat erbij komt kijken om de juiste steen te kiezen, voor zover er een juiste steen is uiteraard. En wat mijn favoriete steen is om mee te werken. Het leukste van het kiezen van een steen is dat je niet weet wat er in binnenin verstopt zit, wat dat kan zijn lees je ook in deze blog.

Zichtbare vorm

Het kiezen van een steen kan afhankelijk zijn van vorm, kleur, grootte, kortom van meerdere factoren. Ben je daar uit, dan is het vaak ook nog een verrassing van wat er in de steen zit. En dan bedoel ik niet het beeld zelf wat eruit ontstaat, maar de lagen, kleuren, aderen, dat soort details, die een beeld maken tot wat het uiteindelijk is of wordt. Het ligt er helemaal aan of ik met of zonder opdracht aan een steen ga werken. Zonder opdracht laat ik mij helemaal leiden door de kleur of vorm van de steen en van wat er al doorschemert van het beeld in de steen zelf. Voor mij is dat namelijk al zichtbaar in het stuk steen dat ik zie, of ik het nou al in grove lijnen voor mij zie, of in de vorm van de steen.

Werk ik in opdracht, dan is het uiteraard van belang dat de vorm van wat de klant wilt, als dat is aangegeven, er ook in grote lijnen al ‘in zit’. Het begin, of de grove vorm van het beeld, moet voor mij al duidelijk zijn. Wil dat zeggen dat je het al kunt zien aan het stuk steen? Nee, dat is uiteraard vanuit hoe ik naar stenen kijk. Misschien zie jij er wel heel wat anders in als je naar hetzelfde stuk steen kijkt?

Serpentijn

Als favoriete steensoort werk ik vaak met Serpentijnsteen. De meest voorkomende kleuren van deze steen zijn verschillende tinten groen. Of het er vijftig zijn weet ik niet, maar ik vind het wel weer een grappige verwijzing naar mijn duurzame insteek. Uiteraard bestaat een steen niet alleen uit de kleur groen, maar vind je er ook andere kleuren in zoals geel, bruin zwart en wit. Dat is altijd het leukste om te ontdekken, wat er aan de binnenkant van de steen verborgen zit. Bewerkt is het een gladde steensoort.

Hoewel groen het meest voorkomt bij serpentijnsteen, werk ik ook graag met de variant waar de steen een meer blauw / paarsige kleur heeft. Hoewel kobalt serpentijn zelf dan weer niet als variant van serpentijnsteen bestaat. Nou kan ik hier van alles vertellen over de samenstelling van deze steensoort, maar dat is denk ik niet het meest boeiende om te weten. Misschien ook wel, maar dan verwijs ik graag naar mijn kennisbank waar ik wat informatie over stenen heb opgenomen..

beeld maducreationsGouden Paar

Kleuren serpentijn

Serpentijnsteen kan in de volgende kleuren voorkomen, hoewel dat minder gebruikelijk is:

🪨 Geel: van lichtgeel tot diep goudgeel wat ontstaan is door de aanwezigheid van ijzermineralen in het gesteente.

🪨 Bruin: variërend van lichtbruin tot donkerbruin en kan ontstaan zijn door de aanwezigheid van ijzer- of mangaanmineralen.

🪨 Zwart: donkere, bijna zwarte kleur hebben, dan zit er vaak grafiet of andere donkere mineralen in de steen.

🪨 Wit: Hoewel het niet heel vaak voorkomt, kan serpentijn ook een witte variant hebben. De witte serpentijn kan gevonden worden als onderdeel van het gesteente, of als aderen en zogenaamde insluitsels in andere kleuren van serpentijnsteen.
De kleur van de steen kan variëren van steen tot steen en ook per locatie waar het gedolven is.

Zelf heb ik ook gewerkt met de kleuren geel, bruin en zwart, wit nog niet. Wel zie je vaak wit in verschillende kleuren serpentijnsteen zitten wat dan weer hele mooie accenten kan geven in een beeld. Zie als voorbeeld het beeld hierboven.

Geschiedenis serpentijnsteen

Een korte geschiedenis van het gebruik van serpentijnsteen is ook aardig om te weten. Het wordt al eeuwenlang gebruikt en de oorsprong ervan ligt in verschillende landen over de hele wereld. Bijvoorbeeld Egypte, China, Griekenland, Rome, Kenia, Mali om maar een paar landen te noemen. En misschien wel het meest bekend: Zimbabwe. De stenen die ik koop komen meestal uit Zimbabwe - via bijvoorbeeld de beeldhouwwinkel.

In Zimbabwe heeft serpentijnsteen, dat bekend staat als ‘Shona-stone’ een bijzondere betekenis vanwege de sterke verbinding met de Shona-cultuur en hun traditionele beeldhouwkunst, die teruggaat tot de 13e eeuw. Het is een cultureel erfgoed, heeft spirituele en symbolische waarde, economische impact en de Zimbabwaanse beeldhouwkunst heeft internationale erkenning gekregen vanwege de artistieke kwaliteit en originaliteit.

Mogelijkheden van serpentijn

Omdat het een ‘dankbare’ steen is, als in zacht, is deze steensoort fijn om mee te werken en zie je het veel als beeld, of in andere creatieve uitingen. Nu hoor ik je bijna denken, andere creatieve uitingen? Waar moet ik dan aan denken? Denk bijvoorbeeld aan sieraden, maar ook een wasbak, kommen, boekensteunen, of als vogeldrinkbak. De mogelijkheden zijn bijna oneindig. Het wordt soms ook gebruikt als bouwmateriaal.

Symboliek van serpentijn

Hebben we het over serpentijnsteen gebruikt in sieraden, dan kun je ook kijken naar de symboliek van serpentijnsteen. Het wordt vaak in verband gebracht met vernieuwing, transformatie en genezing. Of een beschermende steen die negatieve energie zou kunnen afzweren. Ook wordt deze steensoort gebruikt in de alternatieve geneeskunde vanwege de beweerde helende eigenschappen. Ik blijf even weg van of dat nou wel of niet zo is, het belangrijkste is als mensen er baat bij hebben waarom er dan over in discussie gaan, toch?

blog kiezen van een steen

Helende werking

Beeldhouwen in het algemeen heeft vaak ook een helende werking en wordt daarom regelmatig als therapievorm gekozen. Of het nou voor trauma of rouwverwerking is, of voor andere vormen van verwerking. Voor mijzelf heeft het mij zeker door wat uitdagende perioden in mijn leven geholpen. Maar het hoofddoel van mijn beeldhouwen ligt voornamelijk toch op het creërende vlak. Van niets iets maken, en van een ruwe harde steen een beeld met zachte vormen, daar ligt voor mij de uitdaging.

Veelzijdig

Dus tja hoe kies je een steen? Ik geef de voorkeur aan serpentijnsteen. Het is  een steen met vele mogelijkheden als het bewerkt wordt, op zowel esthetisch als spiritueel gebied. Het heeft een lange geschiedenis qua gebruik ervan in verschillende culturen en blijft tot aan de dag van vandaag populair in kunst en decoratie. Voor mij is het een dankbare en fijne steen om mee te werken en ik hoop er nog veel beelden mee te mogen maken.

Kende jij serpentijnsteen al?

PS wil je meer voorbeelden zien van mijn beelden bezoek dan mijn website.

Reacties
Categorieën