Hout vs steen
Creatief
Marloes Durinck
Creatief
04/23/2024
4 min
0

Hout vs steen bewerken

04/23/2024
4 min
0

Van steen naar hout

Wees niet bang, ik switch niet ineens van stenen beelden naar houten beelden, of blogs er over. Ik wil het met je hebben over een aanname. En dat is de aanname dat van steen naar hout overgaan qua beeldhouwen makkelijk is omdat je al vaardigheden beheerst omdat je beeldhouwt in steen. Niets is minder waar en dat laat ik je ‘zien’ in deze blog. Zelf heb ik ook even kort geflirt met beeldhouwen in hout, en daardoor persoonlijk ervaren hoe sterk je je daar in kunt vergissen. Ook ik was namelijk van mening dat, omdat ik al zo lang beeldhouwde in steen, het in hout ook wel ‘makkelijk’ zou gaan. Niets was minder waar. Deze aanname lijkt op het eerste gezicht logisch, maar er zijn grote verschillen tussen deze twee materialen en technieken. Lees maar waarom dat zo is.

Overeenkomsten tussen steen en hout

Op zich is het logische dat mensen denken dat van steen naar hout overgaan met beeldhouwen makkelijk is. Er zijn namelijk wel een aantal overeenkomsten. Beide materialen bieden een fysieke uitdaging en vragen een bepaalde mate van geduld en precisie. De basisprincipes van vorm, compositie en esthetiek kunnen inderdaad worden toegepast op zowel steen als hout.

En vaardigheden zoals ruimtelijk inzicht, geduld en een goed begrip van hoe materiaal reageert op gereedschappen zijn belangrijk in beide vormen van beeldhouwen. Ook de kunst om het juiste gereedschap te kiezen en te gebruiken, kan gebruikt worden bij zowel hout als steen.

bij blog hout vs steen

De verschillen

Ondanks de overeenkomsten zijn er ook aanzienlijke verschillen tussen het beeldhouwen in steen en hout. Stel je voor dat je van een stoere steenbeitel naar een scherp houtsnijmes gaat, sowieso moet je nog beter oppassen op je vingers, maar dat even terzijde. De materialen kunnen echter niet meer van elkaar verschillen, zoals een rots en een wolk. Steen is dichter en onbeweeglijk / harder, terwijl hout veerkrachtig en zachter is, maar ook vezelig.

En wat dacht je van de gereedschappen? Denk aan het schakelen van een zwaard naar een schilmesje. Houtsnijden vraagt om precieze, vloeiende bewegingen om met de vezels te kunnen samenwerken en te begrijpen hoe hout zich gedraagt als je het met verschillende gereedschappen bewerkt. Je moet precies weten hoe je kracht uitoefent tijdens dat bewerken.

In een eerdere blog schreef ik over verschillende beeldhouwtechnieken, maar beeldhouwen in hout vereist een andere techniek om dezelfde resultaten te bereiken. Hout reageert op gereedschappen door te snijden en te splijten, terwijl steen eerder schilfert en afbrokkelt. Het begrijpen van hoe elk materiaal reageert, is cruciaal om effectief te werken en de gewenste resultaten te bereiken.

Leerproces

Maar weet je wat het mooie is aan dit alles? Het is een nieuw avontuur! Een kans om de beeldhouwer in jou te herontdekken als je zelf kunstenaar bent, en nieuwe wegen te verkennen. De overgang van steen naar hout vraagt om het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het omarmen van de eigenzinnigheden van hout en het accepteren van het feit dat zelfs ervaren beeldhouwers soms houten wonders moeten verrichten om geweldige resultaten te bereiken.

Het vergt tijd om de subtiliteiten van houtbewerking onder de knie te krijgen en de specifieke gereedschappen en technieken te begrijpen. Dus hoewel het verleidelijk, en misschien ook wel begrijpelijk, is om aan te nemen dat als je kunt beeldhouwen in steen, je ook kunt beeldhouwen in hout, is deze aanname niet correct.

blog houten vs stenen beelden maducreations

Tips van steen naar hout

Mocht je als kunstenaar in de overgangsfase zitten van steen naar hout dan heb ik wat tips voor je:

🪵 Oefening baart kunst, ook hier geldt, begin klein en laat jezelf wennen aan het hout. Probeer eenvoudige ontwerpen om vertrouwd te raken met de houtsnijtechnieken.

🪵 Zoek mede-houtbewerkers op. Ze delen graag tips en trucs en kunnen je door de begin fase heen loodsen.

🪵 Investeer in hoogwaardige houtbewerkingsgereedschappen. Het materiaal zal je verbazen met hun finesse en helpen je beter met hout om te gaan.

🪵 Wees niet bang om te experimenteren. Misschien ontwikkel je wel nieuwe technieken die een brug slaan tussen je steen- en houtsnijvaardigheden.

Mocht je geen kunstenaar zijn, maar wel genieten van kunst, dan heb je door deze blog wellicht wat meer inzicht in de verschillen tussen houten en stenen beelden en het creatie proces dat daarbij komt kijken.

Avontuur

Misschien is de aanname dat als je kunt beeldhouwen in steen, je ook kunt beeldhouwen in hout, niet zo zwart wit dan dat je eerst dacht. Maar dat betekent niet dat je als kunstenaar de oversteek niet kunt maken, mocht je dat willen. Het gaat ook hier, net als bij alle nieuwe dingen die je wilt leren, om het omarmen van het avontuur, het leren van nieuwe trucs en openstaan voor de nuances van elk materiaal.

In ieder geval, ga op pad. Als kunstenaar, zowel met je beitel als met je houtsnijmes, en creëer iets magisch dat de wereld versteld doet staan. Met geduld, toewijding en een open geest kun je uiteindelijk zowel in steen als in hout adembenemende beeldhouwwerken creëren.

Als kunst bewonderaar, kijk je nu wellicht anders tegen houten of stenen beelden.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit qua materiaal voor beelden. Steen of hout?

Leuk als je dat onder de blog laat weten.

Reacties
Categorieën