Duurzaam
Duurzaam
Marloes Durinck
Duurzaam
05/07/2024
3 min
0

Hakken voor de toekomst

05/07/2024
3 min
0

Duurzaamheid

Zou Michelangelo een milieuvriendelijk stuk marmer hebben gekozen als dat toen een optie was geweest? In de wereld van duurzaam beeldhouwen, zoals ik hem voor mij zie, zijn stenen beelden niet alleen prachtig, maar hebben ook een groen hart! In deze blog kun je lezen over het samenspel tussen kunst, creativiteit en duurzaamheid in de wereld van de beeldhouwkunst, ofwel hakken voor de toekomst. Welke unieke uitdagingen en kansen van beeldhouwen met steen zijn er in het kader van duurzaamheid? En wat is het belang van het maken van bewuste keuzes in materialen en technieken? Ook dat lees je in deze blog hakken voor de toekomst.

Duurzame materialen

Je zult er wellicht niet meteen aan denken, maar er zijn zeker verschillende duurzame materialen die beeldhouwers kunnen gebruiken voor hun beelden. Zoals gerecyclede materialen, steen uit duurzaam beheerde steengroeves of lokaal gewonnen. Niet alleen zijn deze keuzes milieuvriendelijk, maar ze zorgen ook voor unieke texturen en kleuren van de beelden die hieruit ontstaan. Eerder schreef ik al een blog over meer duurzame steensoorten voor beeldhouwen, maar er zijn meer milieuvriendelijke technieken die je in kunt zetten bij beeldhouwen.

Milieuvriendelijke beeldhouwtechnieken

Weg met de elektrische en zware machinerie! Met een beetje spierkracht en slimme handgereedschappen kun je je eigen beeldhouw wonderen creëren zonder een hoge energie-impact achter te laten. Al mijn beelden maak ik met de hand en ook kijk ik hoe ik bijvoorbeeld het waterverbruik kan verminderen, of efficiënter in kan zetten bij het nat schuren van de beelden. Zo verminder ik met mijn kunst mijn ecologische voetafdruk. Denk ook aan het hergebruiken van stenen fragmenten, het minimaliseren van afval en hergebruik van materialen. Een interessant vraagstuk wat mijn betreft. Hoe kun je de workflow van een beeldhouwer aanpassen om duurzaamheid te bevorderen zonder de artistieke integriteit te verliezen?

bij blog hakken voor de toekomst maducreations

Creatieve uitdagingen

Je ziet dit misschien als een (artistieke) uitdaging, maar er zijn zeker mogelijkheden. Vooral als je blijft zoeken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden, ik doe dat al jaren en dat bevalt mij prima. Als beeldhouwer / kunstenaar kun je via je werk jouw visie laten zien op de milieuproblematiek en een gesprek aangaan met je publiek over duurzaamheid. Het daagt je daarnaast ook uit om creatieve oplossingen te vinden hoe bijvoorbeeld het gebruik van duurzame steen bijdraagt aan de expressie van je artistieke visie.

Wat zou er gebeuren als kunstenaars vaker uitgedaagd worden om groen te denken? Een heuse explosie van creativiteit (en groen)! Duurzaamheid geeft beeldhouwers een excuus om buiten de lijnen te kleuren en hun ecovriendelijke boodschap in steen te graveren. Met recht ‘hakken voor de toekomst’.

Praktische tips voor beeldhouwers

Wil jij als beeldhouwer duurzaamheid omarmen in je kunstpraktijk, zoek dan eens vaker naar lokale duurzame leveranciers en experimenteer meer met nieuwe milieuvriendelijke technieken en materialen. Kijk waar je je afval kunt verminderen door bijvoorbeeld recycling en naar je gebruik van duurzame afwerkingsmaterialen. Laat je innerlijke kunstenaar in ieder geval vaker groen kleuren!

Groene boodschap

Zie je publiek wandelen door een beeldentuin vol stenen verhalen over duurzaamheid. De beeldhouwwerken zijn dan niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze geven ook subtiele, of misschien niet zo subtiele, hints over hoe we beter voor onze planeet kunnen zorgen. Zo maak je niet alleen je directe omgeving mooier, maar draag je ook bij aan een betere wereld.

Stenen beelden zijn duurzaamheid in optima forma, alleen al omdat ze blijvend zijn tot in de eeuwigheid. Dat klinkt uiteraard heel lang en dat is het ook, maar hoe gaaf is het dat jouw beeld nog staat te stralen lang nadat jij deze aardbol hebt verlaten, en toch nog steeds de kracht en de schoonheid van kunst en duurzaamheid met zich meedraagt. Ook bij MaDuCreations loopt duurzaamheid als groene draad door mijn bedrijf, wat ik precies doe kun je lezen op mijn websitepagina 'Over duurzaamheid'.

Verlaat de volgende keer dat je klaar bent je beeldhouwatelier met een glimlach en een gereedschapsriem vol groene ideeën. Beeldhouwen met duurzaamheid is niet alleen goed voor de aarde, maar het maakt ook je kunstwerk nog stralender!

Reacties
Categorieën