reflectie
Beeldhouwen
Marloes Durinck
Beeldhouwen
05/12/2024
6 min
0

Reflectie op een jaar schrijven over creativiteit en kunst

05/12/2024
6 min
0

Reflectie

1 Jaar. Afgelopen week bereikte ik een mijlpaal van 1 jaar bloggen voor mijn creatieve bedrijf MaDuCreations. Één jaar bijna elke week een blog, dit is mijn 40e blog en zeker niet mijn laatste. Natuurlijk is dat niet alleen een jaar van bloggen geweest, maar ook van verder groeien in mijn beeldhouwkunst, in mijn ondernemerschap en uiteraard als mens. Wat mij betreft tijd voor een reflectie moment in deze blog. Misschien is dit wel de 40e blog van mij die je leest, of de eerste. In ieder geval wil ik jou als lezer vooral bedanken dat je de tijd neemt om mijn blogs te lezen.

Mijn blogs gaan over: beeldhouwen, creatief, duurzaam, kunst en reizen. Uiteenlopende thema’s wellicht, maar allemaal met als rode draad beeldhouwen en / of creativiteit.

Mijlpaal

Waarom is een jaar bloggen een mijlpaal zul je denken? Het gaat vooral om consequent acties doen. Maar ik kan je vertellen dat het best een uitdaging is om bijna elke week een nieuw onderwerp te bedenken voor een blog. De ene keer zal een blog je dan ook meer aanspreken dan de andere keer. Gelukkig heb ik genoeg onderwerpen om over te schrijven, en probeer ik het juist ook over meerdere onderwerpen te hebben zodat het voor een breder publiek interessant is. En heel eerlijk, ik kan maar zo veel schrijven over beiteltechnieken 🙃

Terugblik

In het afgelopen jaar ben ik overgegaan naar een andere website / software. Ik kan je zeggen, dat doet je score qua bloggen geen goed, maar dat is niet de hoofdreden dat ik blog. Natuurlijk is het super als mensen naar aanleiding van je blog een beeld bij je kopen, maar nogmaals dat is niet de voornaamste insteek. Schrijven is een van mijn hobby’s  en daarnaast vind ik het leuk om het over mijn grote passies beeldhouwen en creativiteit te hebben.

Afgelopen jaar ben ik ook full focus voor mijn creatieve bedrijf gegaan. Ik had tot vorig jaar namelijk ook een ander bedrijf waarin ik duurzaam advies gaf aan MKB-ers, maar de creativiteit heeft het toch gewonnen. Helemaal loslaten kan ik het duurzaam zijn niet, vandaar dat je ook een aantal blogs vindt over duurzaam in combinatie met creativiteit / kunst. Want ook bij MaDuCreations is duurzaamheid een belangrijk onderdeel. Daarom heb ik ook een aparte pagina op mijn website gewijd aan duurzaamheid binnen mijn bedrijf.

bij blog een jaar bloggen maducreations

Het belang van kunst en creativiteit

Kunst en creativiteit zijn belangrijk, niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook voor onze samenleving. Je kunt er meer over lezen in mijn blog ‘Kunst als katalysator’, maar kunst weerspiegelt de realiteit en zet je aan tot denken. Kunst emotioneert en verbindt. Het is een krachtig medium om verschillen te laten vervagen. Hard nodig in een wereld die steeds individueler wordt en waar steeds minder ruimte is voor een oprecht gesprek.

Kunst voor mij persoonlijk, en in het bijzonder beeldhouwen en creativiteit, is een reddingsboei en een uitlaatklep geweest en nog. Het geeft mij de mogelijkheid om emoties over te brengen in mijn beelden die soms moeilijk in woorden uit te drukken zijn. In moeilijke periodes is het zeker ook een manier van verwerken geweest. Beeldhouwen vraagt om in het moment te zijn en andere gedachtes te laten voor wat ze zijn op dat moment. Een andere reden waarom ik zo verliefd ben op beeldhouwen is het feit dat ik anderen kan laten zien wat er in steen verstopt zit.

Creativiteit laat je anders kijken naar de wereld, om buiten kaders te denken. Beeldhouwen specifiek leert  je probleemoplossend te denken en te werken, en te accepteren wat is. Tijdens het beeldhouwen wil er nog wel eens regelmatig een stuk steen van een beeld in wording afbreken of schieten waar je dat in eerste instantie niet wilde. De kunst is om dit dan om te buigen en het beeld te laten ontstaan. Het komt altijd het beeld ten goede.

Creativiteit en kunst hebben niet alleen een positieve impact op mijn leven, ook op dat van anderen. Met mijn beelden ‘raak’ ik mensen. Of een beeld nou een herinnering is aan een bijzonder moment, verdrietig of blij, of dat het beeld weerspiegelt wat zij voelen of waar zij zich in herkennen. Beelden spreken zonder woorden en vertellen verhalen die eeuwig blijven.

Reizen en inspiratie

In mijn blogs zit ook een serie over beeldhouwkunst en reizen. Reizen is namelijk een andere passie van mij, en hoe gaaf is het dat ik dan weer kan koppelen aan blogs hierover. Reizen verbreed je horizon, laat je relativeren en je leert er jezelf beter door kennen. Reizen is ook

een bron van inspiratie voor mijn kunst en creativiteit. Mijn allereerste beeld dat ik gemaakt heb is geïnspireerd op mijn reis door Nepal en de Swayambhunath tempel / stupa in Kathmandu die ik daar bezocht heb. Je kunt het beeld HIER zien.

De kunst is om de culturen en de bijbehorende kunst niet te veel je eigen werk te laten beïnvloeden. Op beeldhouw gebied heb ik jarenlang mogen leren van twee geweldige kunstenaars uit Zimbabwe. Een land waar de zogenaamde Tengenenge beelden vandaan komen. Deze Zimbabwaanse beeldhouwkunst wordt ook samengevat onder de naam Shona kunst of Shona Art. Misschien ben ik onbewust wel geïnspireerd door hun kunst, maar ik zal nooit beelden maken die gebaseerd zijn op deze kunst. Deels omdat ik in de loop der jaren mijn eigen stijl heb ontwikkeld en deels omdat ik vind dat dat soort beelden bij hun cultuur thuis hoort.

Lessen van het beeldhouwen

Als je ervoor openstaat kun je altijd iets leren, elke dag, en elk moment van de dag. Je kunt zelfs iets leren van een steen, en zeker van het beeldhouwproces. De voornaamste les is geduld hebben. Steen valt niet te buigen naar je wil, hoe hard je dat ook probeert. Sterker nog, hoe harder je probeert, hoe minder het het gewenste effect geeft. De steen bepaald grotendeels hoe het beeld er uit komt te zien. Tuurlijk vorm jij het beeld, maar de steen bepaald waar er wat afspringt, welke lagen / aders er in de kern verstopt zitten en ook de kleuren dieper in de steen die soms verrassend kunnen zijn als je met een steen begint te werken. En er kan ook meer misgaan dan je zou denken tijdens het beeldhouwen, meer daarover lees je in mijn blog ‘Wat kan er nu misgaan?’.

bij blog een jaar bloggen maducreations

Dankbaarheid en vooruitzichten

Ik schreef het al in het begin, maar ik ben ontzettend dankbaar voor jou als lezer van mijn blogs, maar ook voor de mensen die op mijn kunstenaar- en ondernemersreis met mij mee lopen. Hoe kort of hoe lang dat ook is. Dankbaar voor de mensen die naar mijn exposities komen, die mijn beelden kopen en de mensen waar ik mag exposeren en die mij een kans geven als beeldend kunstenaar. Terwijl ik deze blog schrijf zit er een dankbaar mens met een grote glimlach op haar gezicht achter het toetsenbord 😀

En mijn reis als beeldhouwer wordt alleen maar mooier, daar ben ik van overtuigd. Ik heb nog zo veel te creëeren, niet alleen in blogs, maar vooral ook in beelden. Ik blijf zeker bloggen, alleen niet meer elke week. De frequentie zal dus iets omlaag gaan. Voorlopig naar om de week (waar ik al stiekem mee begonnen was) en wellicht nog iets minder vaak. Daar moet ik een juiste balans in zien te vinden tussen hoeveel keer bloggen ‘genoeg’ is. Te weinig creëert wellicht weer minder interesse in de blogs, of creëert misschien wel juist een honger naar de blogs? Wie zal het zeggen, allemaal dingen waar je aan moet denken als je blogt vanuit je bedrijf / beroep.

Qua beeldhouwen staan er in ieder geval een drietal exposities op de planning voor dit jaar, meer informatie vind je op de Agenda van mijn website.

Inspiratie

DANK voor jou als lezer / volger voor je voortdurende steun en betrokkenheid bij mijn kunst. Ik hoop dat ik je genoeg kan inspireren om dat te blijven doen. Mijn advies aan jou: zoek naar meer creativiteit in je leven, het geeft je zo veel terug, onder andere ontspanning en plezier.

 Laat vooral ook weten als je over een specifiek onderwerp meer wilt lezen in een blog, uiteraard wel in de thema’s beeldhouwen, creativiteit, duurzaamheid, reizen en kunst. Of als een specifieke blog je geholpen heeft, of ergens anders over heeft na laten denken. Ik reageer altijd persoonlijk op je reacties.


Ik kijk uit naar het volgende jaar met een wereld aan avonturen, mogelijkheden en ontdekkingen. Reis je met mij mee?
Reacties
Categorieën