Reizen
Reizen
Marloes Durinck
Reizen
01/04/2024
5 min
0

Beeldhouwen en reizen

01/04/2024
5 min
0

Gecombineerde passies

Beeldhouwen en reizen, op zich hebben die twee misschien niet zo heel veel met elkaar te maken, behalve als het twee van je passies zijn, zoals bij mij het geval is. Laatst schreef ik al een blog over beeldhouwkunst in Parijs nadat ik daar een paar dagen was geweest. Naar aanleiding daarvan bedacht ik dat dat wel eens de start kon zijn van een leuke, nieuwe blog serie over beeldhouwen en reizen, of reizen en beeldhouwen, maar net hoe je het bekijkt.

Je zult hier dus vanaf nu meer blogs gaan vinden over de bestemmingen waar ik naar toe ga en wat voor beeldhouwcultuur er op die bestemmingen te vinden is. En of het dan reisblogs zijn met een creatief tintje, of creatieve blogs met een reistintje, maakt wat mij betreft niet zo veel uit hoe je ze noemt. Ga je met me mee op reis?

Beeldhouwen en reizen

Zoals de titel van de blog doet vermoeden, gaat deze blog dus over beeldhouwen en reizen, maar dan in het algemeen. In de blogs die gaan komen laat ik je zowel de creatieve als avontuurlijke aspecten van deze twee activiteiten zien. Want deze twee ogenschijnlijk verschillende passies kunnen elkaar absoluut aanvullen en verrijken, en hebben ook overeenkomsten. Reizen is voor mij een enorm inspirerende activiteit, niet op zijn minst omdat je in aanraking komt met verschillende culturen en mensen. Maar ook vanwege het opladen in de natuur, de veranderende perspectieven die je door reizen op doet, en de herinneringen en verhalen die je mee naar huis neemt als blijvende souvenirs.

Ik ga niet specifiek in op beeldhouwen op reis, dat is een onderwerp voor een aparte blog die zeker nog gaat komen. Er zijn ook best wat reizen waar je op locatie kunt beeldhouwen, of mogelijkheden waarbij je kunt beeldhouwen tijdens het reizen. Ook daar ga ik het in deze blog niet over hebben.

Culturele inspiratie

Wel ga ik het hebben over de culturele inspiratie dat reizen je geeft naar verschillende landen en regio's en je de kans bied om kennis te maken met diverse culturen, tradities en kunstvormen. Deze culturele blootstelling kan een enorme bron van inspiratie zijn voor je beeldhouwwerk. Je kunt onderdelen van lokale kunst en ambachten opnemen in je creaties, waardoor je werk een unieke en authentieke uitstraling krijgt.

Waarbij ik zelf altijd wel oppas wat ik overneem van deze elementen, want een cultuur heeft een eigen identiteit en moet niet rücksichtlos overgenomen naar mijn mening. Hiermee bedoel ik dat ik het voor mijzelf gek zou vinden als ik bijvoorbeeld Aboriginal kunst zou gaan maken. Niet omdat ik het niet mooi vindt, verre van dat, maar omdat ik dat vind toebehoren aan de Aboriginals zelf, en dat ben ik niet. Wel kan ik misschien specifieke locaties, een ontmoeting met een lokale kunstenaar, of unieke landschappen als creatieve input gebruiken.

bij blog beeldhouwen en reizenKyoto, Japan

Beeldhouwtradities

Wat zeker in de specifieke blogs over bepaalde bestemmingen en beeldhouwen gaat komen zijn de lokale beeldhouwtradities van het land dat ik bezoek. Hoe, en of, lokale culturen gebruikmaken van steen en andere materialen om kunstwerken te creëren. Tot nu toe hebben mijn reiservaringen mij nog niet bewust geïnspireerd in de beelden die ik gemaakt heb, maar zoals ik hierboven al aangaf bij het stuk over de culturele inspiratie vind ik dat soms een uitdagend onderwerp.

Natuurlijke Invloeden

Reizen naar verschillende landschappen en ecosystemen kan je beeldhouwwerk zeker beïnvloeden. Het verkennen van bergen, stranden, bossen en woestijnen kan je inzicht geven in de verschillende texturen, vormen en kleuren van gesteente. Wanneer je je waagt aan de voet van een berg, voel je de ruwheid van de rotsen onder je vingertoppen. Elke scheur en elk knobbeltje vertelt een verhaal van eeuwenlange vorming. Je ziet mogelijkheden voor een beeld in elke grillige bocht, elke onverwachte holte. Deze berg, de bron van je stenen, heeft je dan al een nieuw perspectief gegeven op het intrigerende spel van licht en schaduw.

En dan de magie van het strand! Het zand tussen je tenen herinnert je eraan hoe vloeibaar kunst kan zijn. De golven hebben de kiezels gladgestreken en gepolijst, en je kunt niet anders dan denken aan de soepele vormen van je volgende creatie. De zee fluistert verhalen van geduld en geduldige vorming, net als het delicate werk van een beeldhouwer.

Of dat, terwijl je door een mysterieus bos zwerft, de bomen je begroeten met hun knoestige armen en bladerdaken. Je ziet kansen voor je beelden in elke kromming van de bast en elke willekeurige groeipatroon. De tinten groen en bruin omarmen je zintuigen en inspireren je bijna om je beitel in je hand te nemen en die organische magie in steen vast te leggen. Ook al heb je hem niet mee op reis.

Dan de woestijn, waar de zinderende aarde lijkt te strekken tot aan de horizon. Het zand en de rotsen dragen de sporen van een omgeving die hunkert naar leven. Hier leer je over minimalisme en de kracht van essentiële vormen. Je ziet de schoonheid in eenvoud, en dit zal zeker doorschemeren in je volgende creaties.

Terwijl je reist smelten de ervaringen samen tot unieke inspiratie voor je beelden die thuis op je liggen te wachten. Neem dus vooral je schetsboekje wel mee op reis! De bergen fluisteren ideeën in je oor, de stranden fluisteren zachtheid en geduld, de bossen fluisteren organische gratie en de woestijnen fluisteren eenvoudige elegantie. Het is alsof je met elke nieuwe omgeving een nieuw kleurenpalet ontdekt, een nieuwe textuur voelt en een nieuwe vorm ziet.

bij blog beeldhouwen en reizen


Veranderende Perspectieven

Reizen verbreed je horizon en opent je ogen voor nieuwe perspectieven zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Verandering van omgeving en cultuur kunnen nieuwe perspectieven bieden die je kunt integreren in je beeldhouwwerk. Deze bredere kijk op de wereld kan je helpen om meer creatieve ideeën te genereren en innovatieve benaderingen van je beeldhouwwerk te ontwikkelen. Het kan je uitdagen om buiten je comfortzone te treden en nieuwe artistieke wegen in te slaan.

Zowel beeldhouwen als reizen vergen geduld, doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen. Door deze passies te combineren, kun je je persoonlijke groei versnellen. Je leert niet alleen technische vaardigheden, maar ook levensvaardigheden zoals flexibiliteit, probleemoplossend vermogen en creatief denken.

Herinneringen en Verhalen

De ervaringen die je opdoet tijdens je reizen kunnen dienen als inspirerende verhalen achter je beeldhouwwerken. Elk stuk kan een tastbare herinnering zijn aan de plaatsen die je hebt bezocht en de emoties die je daar hebt ervaren. Tot nu toe heb ik als blijvende herinnering voor elke bestemming die ik bezocht heb een fotoboek gemaakt, en nog geen beeld naar aanleiding van een bestemming. Geeft mij zelf in ieder geval weer stof tot nadenken hoe ik een reiservaring om zou kunnen gaan zetten in steen.

Materialen

Een beetje een ‘schurende’ link tussen beeldhouwen en reizen vind ik de toegang tot materialen. Verschillende delen van de wereld bieden toegang tot verschillende soorten gesteente en andere materialen die je kunt gebruiken voor je beeldhouwwerk. Door te reizen, kun je unieke materialen ontdekken die je misschien niet lokaal kunt vinden, waardoor je de mogelijkheid hebt om nieuwe texturen en esthetiek in je werk op te nemen.

Maar…. en hier komt mijn duurzame insteek om de hoek kijken, die een grote rol speelt in mijn beeldhouwwerk. Het meenemen van bepaalde materialen kan verre van duurzaam zijn. Buiten het feit dat je bepaalde materialen niet mee mag nemen, kun je je ook afvragen of unieke materialen van een land niet daar horen waar ze ontstaan zijn, in dat land zelf.

Vandaar dat ik ook steeds meer op zoek ben naar meer duurzame steensoorten voor mijn beeldhouwwerk. Vraag je altijd af wat de impact is van unieke materialen gebruiken (en dus meenemen of inkopen) vanuit een ander (ver) land.

Unieke aanvulling

Al met al kunnen beeldhouwen en reizen elkaar op een unieke manier aanvullen, waarbij de creativiteit van beeldhouwen wordt verrijkt door de avontuurlijke en culturele aspecten van reizen. Het samenvoegen van deze passies kan leiden tot diepgaande, meeslepende kunstwerken die zowel visueel als emotioneel resoneren. Zo ga je misschien heel anders de volgende keer op reis.

Had jij gedacht dat beeldhouwen en reizen zoveel overeenkomsten zou hebben?

Reacties
Categorieën