Wales
Reizen
Marloes Durinck
Reizen
04/28/2024
4 min
0

Ontdek de betoverende beeldhouwkunst van Wales

04/28/2024
4 min
0

Beeldhouwen en reizen

Als beeldhouwer en reiziger doe ik graag ideeën op door nieuwe bronnen van inspiratie, meestal haal ik die uit de natuur of mijn eigen ervaringen, maar ook tijdens mijn reizen doe ik meer dan voldoende inspiratie op. Als je deze blog leest is de kans groot dat ik nog in Wales rondreis waar ik voor een paar dagen naar toe ben. Wales wekte ook mijn nieuwsgierigheid qua artistiek erfgoed. In deze blog neem ik je dan ook mee op een creatieve reis door het betoverende landschap van Wales, waar ik niet alleen de natuur, maar ook de beeldhouwkunst zal verkennen en je laat onderdompelen in de unieke artistieke flair van dit prachtige land. Reis je mee?

Geschiedenis beeldhouwkunst in Wales

Wales is doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Op een eerdere reis ernaar toe lag de focus op de wandelvakantie die ik toen maakte. Beeldhouwkunst vormt een intrigerend deel van zijn artistieke erfgoed, dus schrijven over beeldhouwkunst in Wales past perfect in mijn serie blogs over beeldhouwen en reizen.

De invloed van beeldhouwkunst is overal zichtbaar, van de prachtige Keltische stenen kruisen tot de gotische kathedralen. Door de eeuwen heen heeft Wales een eigen unieke stijl ontwikkeld, waarin traditionele technieken samensmelten met hedendaagse expressie. Kunstenaars zoals John Gibson en David Nash hebben de weg geëffend voor generaties van getalenteerde beeldhouwers, die elk hun eigen stempel drukken op de Welshe kunstscene.

Moderne beeldhouwkunst in Wales

Vandaag de dag bruist Wales van creatieve energie, met een levendige gemeenschap van hedendaagse beeldhouwers die de grenzen van het vak verkennen. Van de ruige kustlijn tot de rustgevende valleien, de natuurlijke schoonheid van Wales dient als inspiratiebron voor vele kunstenaars. Door het gebruik van diverse materialen zoals steen, hout en metaal, creëren ze beelden die zowel krachtig als verfijnd zijn. Met thema's variërend van de natuur en de menselijke vorm tot abstracte concepten, belichaamt de moderne Welshe beeldhouwkunst een rijke diversiteit aan expressie.

Enkele voorbeelden van beroemde beeldhouwers en opvallende beeldhouwwerken uit Wales:

David Nash is een bekende hedendaagse beeldhouwer die bekend staat om zijn organische sculpturen gemaakt van hout. Zijn werk omvat vaak monumentale houten sculpturen die natuurlijke vormen en patronen benadrukken. Een van zijn opvallende werken is "Ash Dome", een installatie van 22 levende bomen die in de jaren 1970 is geplant en nu een unieke beeldende ruimte vormt in de Yspwyth-vallei in Wales. Het bijzondere hiervan is dat deze plek een van de best bewaarde geheimen schijnt te zijn qua locatie..

Andrew Logan is een veelzijdige kunstenaar die bekend staat om zijn kleurrijke en excentrieke sculpturen, sieraden en installaties. Hij is vooral bekend om zijn "Alternative Miss World" evenement, een extravagante en creatieve viering van diversiteit en zelfexpressie. Een van zijn bekendste werken is "The Green Man", een grote sculptuur van een mythologisch figuur bedekt met glasmozaïek, gelegen in de Welsh Borders. Zijn museum in Berriew lag wat verderop ten opzichte van waar wij zaten, maar als je in de buurt ben zeker de moeite waard om iets niet alledaags te zien.

Barbara Hepworth, hoewel zij geboren is in Yorkshire, heeft ze een sterke band met Wales en heeft ze een aantal werken achtergelaten die daar te bewonderen zijn. Haar abstracte sculpturen, gekenmerkt door organische vormen en vloeiende lijnen, zijn te vinden in verschillende musea en openbare ruimtes in Wales. Een van haar beroemdste werken in Wales is "Bronze Form (Patmos)", een monumentaal bronzen beeld dat staat in de tuinen van het National Museum Cardiff.

blog ontdek de betoverende beeldhouwkunst van Wales maducreations

Oorlogsmemorials

Wales heeft daarnaast een rijke traditie van oorlogsmonumenten en herdenkingsplaatsen, die vaak zijn versierd met beeldhouwwerken die de moed en opoffering van degenen die hun leven hebben gegeven voor hun land herdenken. Voorbeelden zijn het Welsh National War Memorial in Cardiff, ontworpen door Sir Ninian Comper, en het Welsh Guards Memorial in Flanders Fields, weliswaar dan wel in België, ontworpen door Sir William Goscombe John.

Genoeg voorbeelden die een glimp geven van de verscheidenheid en de rijke geschiedenis van de beeldhouwkunst in Wales. Ze vormen een inspirerende bron van creativiteit voor zowel lokale kunstenaars als bezoekers van dit prachtige stuk Engeland.

Ontdekkingsreis

Tijdens mijn reis door Wales ben ik verder betoverd door de schatten die ik heb ontdekt in de meest onverwachte hoeken van het land. Van majestueuze beeldhouwwerken die de stadspleinen sieren tot intieme galerijen verscholen in kleine dorpjes, elk kunstwerk vertelt zijn eigen verhaal en nodigt uit tot overpeinzingen. Ook in het kleine plaatsje Hay-on-Wye, wat onze uitvalsbasis was in Wales bevinden zich volop kunstgalerijen.

Mocht je binnenkort zelf naar Wales afreizen dan hier nog wat ‘kunstige’ tips:

- Verken zeker de kleine galerijen en kunstenaarscollectieven in steden als Cardiff, Swansea en Aberystwyth voor een voorproefje van de lokale kunstscene.

- Breng een bezoek aan de National Botanic Garden of Wales, waar je kunt genieten van beeldhouwwerken te midden van weelderige tuinen en adembenemende landschappen.

- Maak een wandeling door de betoverende Brecon Beacons of Snowdonia National Park en laat je inspireren door de natuurlijke schoonheid om je heen. Wij bezochten zelf deze keer Brecon Beacons National Park. Een absolute aanrader!

Creatieve Inspiratie

Net als op andere reizen heeft mijn tijd in Wales mijn creatieve geest verder aangewakkerd en mijn kunstenaarschap verrijkt. De ruige landschappen en de rijke culturele erfenis hebben mijn zintuigen geprikkeld en mijn verbeelding aangewakkerd. Ik keer terug naar mijn atelier met een schat aan nieuwe ideeën en inzichten, klaar om deze te vertalen naar mijn eigen werk. Wales heeft me geleerd dat kunst niet alleen gaat over het maken van mooie objecten, maar ook over het delen van verhalen en het verbinden met de wereld om ons heen.

Wales heeft wederom mijn hart gestolen met zijn prachtige beeldhouwkunst, schitterende natuur en warme gastvrijheid. Ik keer terug naar huis met een schat aan herinneringen en een hernieuwde passie voor mijn vak. Benieuwd of de betoverende beeldhouwkunst van Wales ook jouw ziel gaat beroeren als je daar naar toe op reis gaat.

Ben jij al eens in Wales op reis geweest?Reacties
Categorieën