Reiskoffer
Reizen
Marloes Durinck
Reizen
05/10/2024
3 min
0

Tips voor beeldhouwen op reis

05/10/2024
3 min
0

Paklijst voor op reis

Wanneer je denkt aan inpakken voor een reis, is je beeldhouw gereedschap waarschijnlijk wel het laatste waar je aan denkt, toch? Beeldhouwen tijdens het reizen is een heel ander verhaal dan bewust op reis gaan om te beeldhouwen. In deze blog ontdek je hoe het mogelijk is om je passie voor beeldhouwen te combineren met het verkennen van nieuwe plekken. Welke praktische tips voor beeldhouwen op reis zijn er? Uiteraard zijn er ook wat uitdagingen, daarover in een andere blog meer, anders werd het zo’n lang verhaal. Dus, als je normaal gesproken niet zonder beeldhouwen kunt als je op reis gaat, lees dan zeker verder. En als je gewoon nieuwsgierig bent naar wat erbij komt kijken, ook dan ben je hier aan het juiste adres.

Avontuur

Zie je het al voor je? Je reist naar de meest betoverende plekken op aarde, van majestueuze bergen tot eindeloze stranden, van geheimzinnige bossen tot uitgestrekte woestijnen. Maar wacht, je bent niet zomaar een ‘gewone’ reiziger. Nee, jij bent een beeldhouwer met een avontuurlijke geest!

Terwijl je je rugzak inpakt met hakbeitels en inspiratie, realiseer je je dat deze reis meer is dan alleen sightseeing. Het is een ontdekkingsreis, naar texturen die wachten om te worden gebeeldhouwd, naar vormen die in stenen verborgen zitten en naar kleurenpaletten die rechtstreeks uit de natuur zijn geleend.

Tips

Maar hoe neem je in hemelsnaam je beitels of ander gereedschap mee op reis als je al bij een grens aangehouden kunt worden als zoiets onbenulligs als een nagelknipsertje in je handbagage? Ik heb een aantal praktische tips voor beeldhouwen op reis bij elkaar gezet, voor als je je beeldhouw ambacht niet kunt missen tijdens je reizen. Denk aan het selecteren van draagbare materialen, een bassi set aan gereedschap uitzoeken, het verpakken en het vinden van werkruimte.

Draagbare materialen

Het mag duidelijk zijn dat je je beeldhouw werktas die je thuis gebruikt niet zo mee kunt nemen op reis, misschien nog wel als je met de auto gaat, maar met andere vervoermiddelen wordt dat wel een gesleep. Kies daarom voor lichte en draagbare materialen, zoals zachte steensoorten of klei. Of misschien kun je wel alleen je basisset aan beeldbouwgereedschap meenemen en ter plaatse een steen kopen, anders zit je zo al aan je maximaal toegestane kilo’s qua bagage… Als je ze toch meeneemt, trek dan maar extra tijd uit om dit bij de douane uit te leggen  😁

bij blog tips voor beeldhouwen op reis maducreations

Basis Gereedschap

Dan een gewetensvraag, wat heb je ECHT nodig aan gereedschap om te beeldhouwen? Je hebt thuis misschien wel, net als ik, legio aan verschillende soorten raspen, maar die luxe heb je niet als je op reis gaat. Bedenk van te voren dan ook wat je echt nodig hebt om te kunnen beeldhouwen. Zo hoef je alleen maar de meest essentiële gereedschappen mee te nemen om ruimte te besparen. En echt, een selectie van basale beitels en raspjes kan al voldoende zijn. Ook hier geldt - less is more. Als het goed is kun je al volstaan met een hamer, misschien twee raspen en wat schuurpapier.

Verpakking en werkruimte

Pas op dat je raspen niet bij je panty’s terecht komen in je koffer… of bij andere delicate kledingstukken. Zorg voor stevige verpakking om je gereedschappen te beschermen tijdens het reizen. Denk aan schuimrubber, zachte doeken of zelfs speciale draagtassen voor beeldhouwmaterialen. Bedenk ook dat als je beeldhouwt op reis, je de gemaakte creaties als het goed is ook weer mee terug neemt, tenzij je ze ter plekke verkoopt.

Delen van je avonturen

Als je al die tips toepast, vergeet dan vooral niet van je reis-beeldhouwavonturen te genieten, en ze ook te delen. Deel je reis-geïnspireerde beeldhouwwerken met anderen, zij kunnen daar weer van leren en misschien wel uitgenodigd worden om het zelf ook te gaan doen. Misschien heb je zelfs een tentoonstelling in het buitenland georganiseerd, post hier dan over of geef zelfs workshops om je ervaringen te delen en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen. Anderen hebben wellicht ook nog weer tips voor jou.

Verrijking van je beeldhouwkunst

Hopelijk ben je niet te veel ontmoedigt door alle informatie over beeldhouwen op reis, het vergt wat voorbereiding en dan heb ik het nog niet over de uitdagingen gehad… Zie het als een avontuur die je reis nog waardevoller kan maken. Ik zie mijzelf nog wel een keer gaan beeldhouwen op reis.

Misschien heb jij ook wel een droom over het creëren van een specifiek kunstwerk op een bepaalde plek, of het organiseren van een artistieke retraite. Ik sluit die mogelijkheden zeker niet uit. Dus, beste avontuurlijke beeldhouwer, laat je reizen je beeldhouwkunst verrijken. Laat de wereld je beitelgids zijn, en elke plek zal een nieuw hoofdstuk toevoegen aan je creatieve reis.


Zou jij willen beeldhouwen op reis? 


Waarom wel, of waarom niet? Leuk als je dat hieronder laat weten bij de reacties, heel benieuwd!

Reacties
Categorieën