Eiffeltoren
Reizen
Marloes Durinck
Reizen
01/04/2024
5 min
0

Beeldhouwkunst in Parijs

01/04/2024
5 min
0

Parijs

Ah, Paris! De stad van l’amour, croissants en... beeldhouwkunst! Ja, wellicht wist je het al maar deze prachtige stad zit vol met artistieke schatten en één ervan is de betoverende wereld van beeldhouwkunst. Afgelopen week mocht ik er een paar dagen doorbrengen. Niet echt gepland, maar dat zijn vaak de meest leuke trips. Parijs is uiteraard een kunstwalhalla, een van 's werelds meest invloedrijke culturele centra en staat bekend als stad van de beeldhouwkunst. Ik zal je niet overstelpen met de geschiedenis van beeldhouwkunst in Parijs. Want dan kan ik beter een boek schrijven in plaats van een blog. Wel wil ik je in deze blog digitaal mee op reis nemen naar Parijs, een stad waar stenen en verhalen tot leven komen. Reis je mee?   

Geschiedenis

Voordat je begint te geeuwen bij het woord 'geschiedenis', vrees niet, ik zal het kort houden. Is voor mij best een uitdaging, maar ik zal mijn best doen. Beeldhouwkunst in Parijs ademt geschiedenis en gaat terug tot minstens de middeleeuwen en de Renaissance. Maar zoals beloofd sla ik de uitgebreide lezing over de geschiedenis over en pak ik alleen de spannende delen eruit. Die lezen namelijk net als een boeiende roman vol intriges, creatieve rivaliteit en revolutionaire doorbraken. Een paar memorabele momenten heb ik kort voor je samengevat.

De geboorte van het Louvre is er één van. Nu één van 's werelds beroemdste kunstmusea, maar ooit was het een koninklijk paleis. In de 18e eeuw, onder bewind van Lodewijk XIV, werden de koninklijke beeldhouwcollecties aan het Louvre toegevoegd en voor het eerst mocht het publiek ze ook komen bewonderen. Een keerpunt in de geschiedenis van beeldhouwkunst, want voorheen was kunst alleen iets voor de elite. Maar met het openstellen van het Louvre kon iedereen er van genieten en daar is kunst voor bedoeld, voor iedereen. 

Met de komst van de glazen piramide in 1989 zijn er voor- en tegenstanders ontstaan voor die toevoeging, maar ook dat hoort bij kunst. Het Louvre zonder piramide is bijna niet meer weg te denken en ondertussen net zo bekend als de Eiffeltoren. Als je eenmaal de film de Da Vinci Code hebt gezien kun je daar trouwens ook niet niet meer aan denken als je voor het Louvre staat.

bij blog beeldhouwkunst in Parijs

Één van de grootste beeldhouwers aller tijden, Auguste Rodin, bracht een ware revolutie teweeg in de kunstwereld van Parijs met zijn levendige en emotionele sculpturen. Van de stoere "De Denker" tot de hartverwarmende "De Kus", ze brachten een geheel nieuwe expressieve stijl in de beeldhouwkunst. Nu wordt zijn werk wereldwijd bewonderd, maar zijn roem was niet zonder controverse toen hij nog leefde. Hierdoor kwam hij soms zelfs in conflict met de gevestigde kunstcritici en instituten.

In de 19e eeuw beleefde Parijs een bloeiperiode van beeldhouwkunst, beter bekend als de gouden eeuw van de beeldhouwkunst. Hierbij trokken veel getalenteerde kunstenaars naar de stad om deel uit te maken van de bruisende kunstscene daar. Namen als Jean-Baptiste Carpeaux, Jules Dalou en Camille Claudel schitterden naast Rodin en droegen bij aan het rijke artistieke erfgoed van Parijs.

Speeltuin voor kunstenaars

Niet alleen kun je in de vele musea binnen genieten van al die mooie kunst. Parijs is wat dat betreft ook één groot openlucht museum. Een ware speeltuin voor kunstenaars. De beeldhouwkunst is onderdeel van de openbare ruimte en beelden duiken op in de meest onverwachte hoeken. Van charmante fonteinen, tot creatieve monumenten in de schitterende parken en op gezellige pleinen, Parijs heeft veel openbare ruimtes die zijn versierd met artistieke meesterwerken. De kunstwerken geven niet alleen een unieke sfeer aan de stad, maar vertellen ook verhalen over de geschiedenis en cultuur van Parijs.

Suffe museumstukken

Voordat je denkt ik zit niet te wachten op al die ‘suffe’ museumstukken, Parijs heeft voor ieder wat wat wils. Van moderne meesterwerken zoals "De Schreeuw" van Xavier Veilhan tot klassiekers als de "Winged Victory" in het Louvre. Elke hoek van de stad heeft zijn eigen verborgen schatten om te ontdekken. 

En vergeet ook vooral niet omhoog te kijken als je in Parijs bent. Je vindt prachtige sculpturen die majestueuze gebouwen versieren. Ondanks dat een brand in de Notre-Dame in 2019 de toren en het dak van de kathedraal in vlammen op liet gaan, valt er nog genoeg te zien aan dit schitterende gebouw. Naar verwachting zal de Notre-Dame eind 2024 weer open gaan voor publiek. Maar houd niet alleen de Notre-Dame in de gaten, ook moderne gebouwen, zoals Centre Pompidou, geven je een kijkje in de unieke combinatie van stenen meesterwerken en moderne architectuur.

bij blog beeldhouwkunst in Parijs

Moderne creativiteit

De beeldhouwkunstscène in Parijs is zeker niet vastgeroest in het verleden. Hedendaagse kunstenaars laten zeker ook hun creatieve vonken overal in de stad sprankelen. Enkele van de kunstenaars die momenteel de kunstscène in Parijs beïnvloeden zijn:

Bernar Venet, een internationaal gerenommeerde Franse beeldhouwer die sterk aanwezig is in Parijs. Zijn kenmerkende abstracte sculpturen zijn vaak gebaseerd op wiskundige principes en geometrische vormen. Je kunt ze vinden in verschillende openbare ruimtes in de stad waaronder parken en pleinen.

De  eigentijdse kunstenaar Jean-Michel Othoniel staat bekend om zijn prachtige glas- en parelmoersculpturen. Zijn werken kunnen worden bewonderd in verschillende Parijse musea en openbare gebieden, waar ze een uniek samenspel van licht en kleur creëren.

Fabrice Gygi is een Zwitserse beeldhouwer die een eigentijdse benadering heeft van kunst en creëert vaak monumentale sculpturen die een sociale en politieke betekenis hebben.

Anish Kapoor, we kwamen hem al tegen in een eerdere blog van mij, die je HIER vindt, heeft ook bijgedragen aan de kunst in Parijs. Zijn opvallende en vaak monumentale sculpturen zijn te zien in musea en kunstgalerijen in de stad.

Uiteraard is deze lijst slechts een greep uit de vele hedendaagse kunstenaars die nu hun stempel drukken op Parijs. De stad blijft een broedplaats voor creativiteit en biedt een inspirerende omgeving voor kunstenaars van over de hele wereld om hun ideeën tot leven te brengen. 

Betoverend Parijs

Of je nu een kunstliefhebber bent, of gewoon wilt genieten van de magie van Parijs, de beeldhouwkunst in deze stad zal je zeker betoveren. Gooi die plattegrond weg en laat je meevoeren op een avontuurlijke kunstreis door Parijs. Wie weet welke kunstschatten je zult ontdekken en welke verhalen ze je zullen vertellen. Dus, de volgende keer dat je door de straten van Parijs wandelt, kijk omhoog, omlaag en om je heen. De stad zit vol met stenen getuigenissen van menselijke creativiteit en emotie. Geniet van je reis en wie weet, misschien vind je je eigen inspiratie tussen al die sculpturen!

Ben jij al een keer in Parijs geweest?

Leuk als je het laat weten bij de reacties, zeker als je nog tips hebt wat mensen echt gezien ‘moeten' hebben in Parijs. Vooral op gebied van kunst.

Reacties
Categorieën