Detail
Beeldhouwen
Marloes Durinck
Beeldhouwen
04/22/2024
3 min
0

De diepere laag van speksteen

04/22/2024
3 min
0

Weg van de minste weerstand

In de wereld van beeldhouwkunst en creatieve expressie heeft speksteen de reputatie gekregen als een toegankelijke, vriendelijke optie voor zowel beginners als ervaren kunstenaars. Maar ook dat als je voor speksteen gaat je de weg van de minste weerstand kiest. Letterlijk misschien wel, maar figuurlijk niet. Graaf met mij dieper en ontdek waarom speksteen veel meer is dan alleen een 'gemakkelijke' manier om beelden te maken. Achter de ogenschijnlijke eenvoud van deze steensoort schuilt namelijk een rijkdom aan mogelijkheden voor artistieke ontdekking en diepgaande expressie. Je ontdekt in deze blog dan ook de diepere laag van speksteen.

De aard van speksteen

Speksteen, ook wel bekend als zeepsteen, is een gesteente dat zacht aanvoelt en relatief gemakkelijk te bewerken is in vergelijking met hardere steensoorten. Het voelt wat vettig aan, vandaar de naam. Niet heel origineel, wel heel duidelijk. Alleen daarom is werken met speksteen soms best een uitdaging, het glipt je af en toe, net als zeep, zo maar uit de vingers.. De kenmerken van speksteen maken het een uitnodigende keuze voor zowel beginners als voor ervaren kunstenaars die een snelle start willen maken met beeldhouwen. Begrijp het niet verkeerd, speksteen is niet slechts een 'makkelijke' weg; het is eerder een andere artistieke route die unieke kansen biedt.

speksteen maducreations

Tastbare Expressie

Wat speksteen zo bijzonder maakt, is de manier waarop het reageert op de handen van de kunstenaar. Terwijl je de steen bewerkt, geeft het een tastbare verbinding tussen jou en het materiaal. Doordat speksteen zo zacht is maakt het dat juist mogelijk om subtiele details en organische vormen te creëren die anders moeilijker te bereiken zijn met hardere stenen. Deze intimiteit met het materiaal zorgt ervoor dat je een diepere betrokkenheid bij het creatieproces hebt en het stimuleert een gevoel van artistieke vrijheid. Het maakt het ook meteen uitdagend omdat de steen maar weinig druk nodig heeft. Je moet dus zorgvuldig afwegen waar en hoe je druk zet op de steen. Een weg terug is er namelijk niet.

Kleur en textuur

Een ander boeiend aspect van speksteen is de variatie in kleur en textuur. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met witte en grijze tinten, kan speksteen ook andere kleuren bevatten, variërend van zachte roze tinten tot diepere groenen en zelfs warme bruine nuances. Deze natuurlijke kleurvariaties voegen een extra dimensie toe aan de artistieke mogelijkheden, waardoor je als kunstenaar je beeldhouwwerken kunt verrijken met subtiele schakeringen en visuele diepte.

Net als bij andere steensoorten verrast speksteen je met welke kleuren erin verstopt zitten. Een steen die groen lijkt aan de buitenkant kan een scala aan kleuren hebben aan de binnenkant, of verrassend scherp contrastlijnen in de steen. Een ware ontdekkingsreis.

Op de foto hieronder een voorbeeld bij één van mijn beelden, waar ik een positieve verrassing kreeg.

beeld maducreations

Creatieve uitdagingen

Ondanks de relatieve zachtheid van speksteen, biedt het gelukkig nog wel steeds uitdagingen voor kunstenaars. Het vergt namelijk precisie en geduld om complexe vormen en fijne details uit het steen te halen. Het proces van beeldhouwen met speksteen leert je als kunstenaar ook waardevolle lessen over geduld, doorzettingsvermogen en je vermogen om je fouten te omarmen als onderdeel van het creatieve groeiproces. Je wordt als kunstenaar uitgedaagd door die diepere laag van speksteen.

Verkenning

Kortom, speksteen is dus veel meer dan alleen een handige, snelle manier om beelden te maken. Het is een uitnodiging tot artistieke verkenning en zelfontdekking. Het leert je als kunstenaar de nuances van materiaal, vorm en textuur te begrijpen, terwijl het tegelijkertijd ruimte biedt voor intieme expressie en creatieve uitdagingen.

De volgende keer dat je naar een beeld van een stuk speksteen kijkt, denk je hopelijk niet alleen aan een eenvoudige manier om beelden te maken. Maar denk je juist aan de diepere laag van speksteen en de mogelijkheden die dit gesteente biedt - een kans voor een kunstenaar om zichzelf onder te dompelen in een wereld van tastbare creativiteit en artistieke groei. Kijk verder dan het oppervlak en ontdek de ware kunstzinnige schat die in elk stuk speksteen verborgen ligt.

Wat vind jij van speksteen voor een beeld?

Reacties
Categorieën