Expositie
Kunst
Marloes Durinck
Kunst
05/06/2024
5 min
0

Voorbij het beeld - het inrichten van een expositie

05/06/2024
5 min
0

Voorbereiden beeldenexpositie

Het proces van het maken van een beeld is een ingewikkeld en tijdrovend proces, maar heb je al eens nagedacht over wat er daarna bij komt kijken, bij het voorbereiden van een beeldenexpositie? Ook dat vraagt veel inspanning en planning, maar het kan een ongelooflijk lonende ervaring zijn. Beeldhouwen gaat niet alleen maar om het beeld, dat klinkt misschien wat gek uit mijn mond. Het gaat voorbij het beeld, om het zo maar te omschrijven. In deze blog lees je tips voor het voorbereiden en het inrichten van een expositie. Belangrijkste tip: begin bijtijds met plannen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende tijd neemt om alles goed te organiseren, maar vooral om te genieten van de kans om je kunst met anderen te delen.

Beeldhouwen

In een van mijn eerdere blogs heb je kunnen lezen hoe mijn beeldhouwreis is begonnen. Voor iedereen is het natuurlijk anders, maar ik maak de beelden niet voor mijzelf, maar voor anderen, om te verkopen. Of je mij nou beeldend kunstenaar wilt noemen, of creatieve ondernemer, beeldhouwen / creëren is mijn werk. En wat een gaaf werk! Maar heel simpel, om je  beelden te kunnen verkopen moet je ze ook aan een groter publiek laten zien en niet alleen op social media. Want de kans dat daar iemand je bericht ziet blijft relatief klein. Die kans vergroot je aanzienlijk met een expositie. Mits je het natuurlijk goed aanpakt. Het plannen en het inrichten van een expositie is dan ook een belangrijk onderdeel van je kunstenaarschap.

Planning

Een idee kan nog zo leuk zijn, maar zonder planning komt er vaak niets van terecht en blijft het bij een idee. Soms is dat goed, maar vaak is dat zonde van het idee en wat en wie je ermee kunt bereiken. Wat komt er nou zoal bij het plannen van een beeldenexpositie kijken? Ik houd het per punt bewust kort, want voor elk punt zou je een aparte blog kunnen schrijven en het ligt uiteraard ook heel erg aan jouw insteek voor een expositie. Qua planning kun je denken aan:

📝 Concept voor je expositie - bedenk van te voren goed wat je wilt overbrengen aan het publiek. Wat is het verhaal achter je beelden?

📝 De selectie van je beelden die je wilt tentoonstellen - welke werken neem je op in de expositie? Heb je misschien een thema in gedachten als concept?

📝 Locatie en data - kies ruim van te voren een geschikte locatie voor je expositie en plan de data in.

DIY cursus speksteen

Voorbereiding

Als je dan je planning rond hebt ga je vervolgens verder naar de voorbereidingsfase. Die bestaat uit best wat onderdelen, je gaat natuurlijk niet voor half werk, dus denk aan:

✔️ Logistiek - bijvoorbeeld hoe vervoer je je beelden (of andere kunstwerken) naar de locatie, maar ook aan verzekeringen, eventuele vergunningen of andere specifieke vereisten voor een locatie.

✔️ Budget - laten we eerlijk wezen in eerste instantie kost een expositie vaak alleen maar geld, dus stel een budget op voor je expositie. Het doel van een expositie is meestal verkoop van je werk, maar dat gebeurd pas, als het goed is, tijdens of na je expositie. Qua budget, zijn wat aandachtspunten kosten zoals transport, promotie, galeriehuur (indien van toepassing), verzekering en eventuele technische benodigdheden.

✔️ Documentatie - vaak zal een expositie locatie er zelf ook om vragen, maar maak een lijst van je tentoongestelde werken, inclusief titels, afmetingen, materialen en prijzen. Handig voor zowel bezoekers als potentiële kopers.

✔️ Promotie - mensen zullen niet vanzelf in drommen voor de deur staan, tenminste meestal niet, dus ontwikkel ook een marketingplan om je expositie te promoten. Dat kan van alles zijn: sociale media, persberichten, kunstpublicaties, en persoonlijke uitnodigingen. Zorg voor gelikte foto's van je werken voor het promotiemateriaal.

✔️ Lay-out en ontwerp - kijk goed naar de lay-out van je expositieruimte als dit al een ingerichte ruimte is. Heb je een lege ruimte ter beschikking ontwerp dan van te voren een lay-out. Denk na over de beste manier om je beelden te presenteren om een aantrekkelijke visuele ervaring voor je bezoekers te creëren. Je wilt je beelden of kunstwerken natuurlijk in een zo gunstig mogelijk licht tonen. Over licht gesproken…

✔️ Verlichting en techniek horen zeker ook bij een goede voorbereiding - zorg daarom ook voor de juiste verlichting om je beelden goed tot hun recht te laten komen. Denk ook aan technische aspecten zoals beveiligingssystemen en eventuele bewegwijzering.

✔️ Informatievoorziening - afhankelijk hoe groot je expositie is, is het wellicht handig om informatieborden te maken, of brochures, die uitleg geven over jou en je werk. Dit kan helpen om de betrokkenheid van bezoekers te vergroten en vragen te beantwoorden.

Vernissage

De vernissage, de openingsceremonie, officiële opening of hoe je het dan ook wilt noemen kan natuurlijk zeker niet ongemerkt voorbij gaan. Hier wat tips:

🎊 Plan de openingsceremonie en nodig vrienden, familie, collega-kunstenaars en potentiële kopers uit. Dit is een belangrijk moment om aandacht te vestigen op je expositie.

Vertel iedereen over de opening van je expositie. En bedenk hoe je mensen betrekt bij je kunst en wat het belang is van een succesvolle vernissage?

Verkoopstrategie

Zoals ik in het begin al schreef van de blog, beeldhouwen is voor mij geen hobby maar mijn werk. Dat ik van mijn passie mijn werk heb kunnen maken is alleen maar mooi meegenomen, maar het blijft werk. De beelden verkopen zich, helaas, nog niet van zelf. Daar moet je wel wat voor doen. - Denk dan ook na over hoe je eventuele verkopen gaat afhandelen. Zorg voor prijslijsten en informatie over hoe geïnteresseerden contact met je kunnen opnemen.

blog voorbij het beeld - inrichten van een expositie maducreations

Bezoekers

Je kunt, volgens je zelf, nog zo’n leuke expositie hebben bedacht en ingericht, zonder bezoekers is dat allemaal verloren moeite, zonde van je tijd en een dure kostenpost. Denk dus na over de bezoekerservaring en hoe je bezoekers kunt betrekken bij je werk. Overweeg bijvoorbeeld een praatje of rondleidingen.

Nazorg

Ook bij een expositie hoort een gevalletje nazorg. Stel ook hier weer een voor plan op wat er moet gebeuren na de expositie, zoals het afbouwen, terug transporteren van de werken en eventuele vervolgstappen. Bijvoorbeeld het archiveren van je tentoongestelde werken. Het klinkt als heel veel plannen opstellen, en dat is het misschien ook wel, maar als je het niet op papier zet, of digitaal maakt dan blijft het zo in je hoofd hangen en dat kan dan weer voor een hoop onrust zorgen (en dat je dingen vergeet te doen).

En dan……

De lichten zijn gedoofd, het doek is gevallen, de voetstappen van de bezoekers verstild, kortom de expositie is over. Dat kan als een soort  anticlimax voelen, dat is oké en geef ook dat ruimte. Maar gebeurd er na het sluiten van je expositie? Want het houd natuurlijk niet op op het moment dat de laatste bezoeker weg is op de laatste dag van de expositie.Wat zijn je volgende stappen en hoe ga je om met eventuele verkopen?

Boeiend proces

Je hebt kunnen lezen in dit blog dat het inrichten van een beeldenexpositie een boeiend en intensief proces is dat creativiteit, organisatie en aandacht voor detail vraagt. Je hebt onder een tipje van de sluier kunnen kijken wat er allemaal bij komt kijken. Ik zeg bewust een tipje, want van het hele proces zou je bijna een (e-)boek kunnen schrijven..

Tot slot wil ik deze blog eindigen om het belang te benadrukken van kunst in het algemeen en in het bijzonder kunstexpositie. Kunst stelt mensen in staat om even hun dagelijkse beslommeringen te vergeten. Kunstexposities zijn de podia van kunstenaars, in welke vorm die kunst dan ook tot uiting komt, om hun creaties met de buitenwereld te kunnen delen en om de wereld te kunnen inspireren en mooier te maken.


Heb jij al wel eens kunstexpositie bezocht en heb je dat ervaren?

Leuk als je dat hieronder wilt delen.

PS In 2024 heb ik voor nu twee exposities ingepland staan en ben ik bezig om een derde te plannen.  Ik wil je van harte uitnodigen om zeker een bezoek te brengen aan een van mijn exposities, meer informatie over wanneer en waar kun je HIER vinden.

Reacties
Categorieën