Succes
Kunst
Marloes Durinck
Kunst
12/11/2023
5 min
0

Wat is succes

12/11/2023
5 min
0

Bekende naam

Kan ik uw naam kennen? Die vraag werd mij laatst gesteld door iemand waar ik mee in gesprek was geraakt. Het grappige was dat hij ook een kunstenaar bleek te zijn, op een ander vlak, maar dat schept toch meteen een band. Mijn reactie was ‘ik ben te googelen’. We hadden er samen wel lol om. Mijn tegenvraag was natuurlijk ‘en kan ik u van naam kennen?’. Waarop hij heel gevat zei ‘ook ik ben te googelen’. Hoewel ik eerlijk gezegd zijn naam nog nooit voorbij had zien komen, bleek hij best ‘bekend’ te zijn, als in dat hij een aardig oeuvre op zijn naam had staan. Zijn vraag zette mij aan het denken over het onderwerp waar deze blog over gaat. Wat is succes en wanneer ben je succesvol? Ontdek in de blog mijn visie daarop en laat vooral weten onderaan de blog of je het er wel of niet mee eens bent.

Beeldend kunstenaar

Een paar dagen na de ‘naam’ vraag, om hem zo maar even te noemen, raakte ik weer met iemand in gesprek en we kwamen op wat de ander deed. Ik gaf aan dat ik beelden maak en verkoop. ‘O, wat gaaf, een beeldend kunstenaar!’ Gevolgd door de vraag ‘ben je succesvol?’ Er gingen weer wat triggers bij mij af. Want ondanks dat ik beelden maak, zie ik mijzelf nog niet altijd als beeldend kunstenaar. Hoewel ik dat natuurlijk wel ben als zijnde iemand die beeldende kunst maakt. Interessante gedachtenkronkel, waar ik in deze blog niet verder op in ga. Misschien voor een ander moment?

Maar die andere vraag ‘ben je succesvol?’, die vind ik reuze interessant. Want wanneer ben je succesvol? En wat maakt dat de ander dat zo graag wilt weten? Of zit die gewoon in het verlengde van de vraag die de heer op leeftijd mij die week ervoor vroeg ‘kan ik uw naam kennen?’ Ofwel ben je bekend?

Succes

Genoeg stof om over na te denken dus, en om over te schrijven. Wat is succes? Wanneer ben je succesvol? Of misschien nog wel belangrijker wanneer zie je jezelf als succesvol? En waarom willen mensen dat weten? Heel plat geslagen is succes als ‘iets’ lukt. Maar het omvat natuurlijk zo veel meer. Voor de een is succes dat je bekend bent, voor de ander als je minstens een miljoen op je bankrekening hebt staan en voor nog weer een ander als je een bepaalde functie hebt. Kortom, ieder geeft er zijn eigen draai en interpretatie aan en dat is ook het mooie eraan.

Als je het opzoekt dan is duidelijk dat het een subjectief begrip is, zie ook de voorbeelden hierboven. Maar over het algemeen verwijst het naar het behalen van een doel, of het bereiken van een gewenst resultaat. Als we er zo vaker naar zouden kijken dan zijn onze dagen gevuld met successen en succesjes. Hoe gaaf is dat?

bij blog wat is succes

Klein of groot succes

Maar niet iedereen kijkt zo naar zijn of haar leven. Als we dat wat meer zouden doen zouden we naar mijn mening een stuk gelukkiger (en succesvoller) zijn. Te vaak nog gaat succes over iets groots - die hoge functie, die luxe auto, die euro’s op je bankrekening. Tenminste dat is wel de overheersende graadmeter. En dat maakt het zo lastig te definiëren, voor zover je dat zou willen. Het is maar net vanuit welk perspectief je er naar kijkt en welke waarde je ergens aan hangt.

Succesvol

Dan ben ik liever niet succesvol. Wat zeg ik nu?! Voor mij is succes namelijk niet af te meten aan materiële zaken. Ja, het is zeker fijn om voldoende geld te hebben om financieel onafhankelijk te zijn. Maar voor mij is geld een middel en niet een doel op zich. Ik meet er zeker niet mijn succes aan af.

Succes kan voor mij in kleine dingen zitten - een taak die ik afgerond heb, een puzzel die ik oplos, die wandeling van een half uur die ik relatief makkelijk heb gedaan. Het bijdragen aan een betere wereld - hoewel dat dan weer niet klein is wat mij betreft, want ga er maar aan staan.. Het zit hem voor mij in persoonlijke groei, dingen durven doen die je eerder niet durfde, jezelf overwinnen. En voor mij het allerbelangrijkste - dat doen waar mijn hart een huppeltje van maakt en mijn ogen van gaan stralen. Dus om op de vraag ‘ben ik succesvol terug te komen?’ Ja zeker!

Missie

Tuurlijk vind ik het superfijn als ik weer een beeld verkoop, of een nieuwe expositie voor elkaar heb gekregen (wat vaak ook weer leid tot verkopen). Dat zijn ook absoluut successen, maar dan zit dat meer in de richting van dat ik een beeld verkocht heb, en dat ik een expositie heb geregeld als resultaten, dan dat het mij financieel ook wat oplevert. Mijn voornamelijke doel, missie of hoe je het ook wilt noemen, is om met mijn beelden de wereld wat mooier te maken en mooier achter te laten. Om mensen kennis te laten maken met mijn kunst en daarmee hopelijk hen blij te maken. Ik zeg hopelijk, want als je het over subjectiviteit hebt, dan is kunst dat 100%.

Maar ook mijn kachel ‘moet roken’ dus vraag ik geld voor de beelden die ik maak. Mijn businesscoach zou zeggen ‘je bent tenslotte ondernemer en geen stichting’. En laat ik heel duidelijk zijn hoe waardevol stichtingen zijn, maar je snapt de strekking denk ik wel. Want naast dat ik beeldend kunstenaar ben, ben ik ook ondernemer, of andersom, of in welke volgorde dan ook. Dat ik daar dan geld mee kan /mag verdienen is voor mij de kers op de taart, een ‘bijkomend succes’ als het ik zo mag noemen.

bij blog wat is succes

Bekend

Dan blijft nog de vraag over waarom mensen willen weten of je succesvol bent / of bekend?

Dat kan om verschillende redenen zijn en ook dat is weer zo subjectief als maar zijn kan. Enkele redenen kunnen zijn:

  • Vergelijkingsmateriaal als referentie voor zichzelf
  • Inspiratie en motivatie
  • Leren en groei voor hun eigen succes
  • Sociale status en bewondering
  • Onderdeel van menselijke natuur - we zijn nou eenmaal nieuwsgierige wezens, maar verlangen ook naar verbondenheid.

Zoals ik al schreef zo subjectief als wat, niet iedereen heeft dezelfde interesse in het succes of de bekendheid van anderen. Hangt weer helemaal af van jou als persoontje, je waarden en je persoonlijke doelen.

Subjectief

We kunnen het er denk ik wel over eens zijn dat succes een persoonlijke en subjectieve ervaring is, en dat het voor iedereen weer wat anders kan inhouden. Daarom is het zo belangrijk dat je voor jezelf je eigen definitie van succes bepaalt. Op basis van jouw eigen waarden, jouw ambities en het gevoel van vervulling dat iets je geeft. En vooral niet afgaan op maatschappelijke of externe normen. Als je er zo naar kijkt, dan zul je merken dat je succesvoller bent dan je in eerste instantie dacht.

Wat versta jij onder succes?

Leuk als je het hieronder deelt bij de reacties en zo anderen weer inspireert.

PS Ben je nieuwsgierig wat ik maak? Kijk dan vooral HIER

Reacties
Categorieën