Gereedschap
Beeldhouwen
Marloes Durinck
Beeldhouwen
01/07/2024
4 min
0

Ik ga op reis en neem mee

01/07/2024
4 min
0

Ik ga op reis

Ik ga op reis en neem mee, mijn beeldbouwgereedschap …. Echt?! Tot nu toe heb ik dat nog niet gedaan, maar ik sluit het niet uit. Laatst schreef ik blog over beeldhouwen op reis, en hoewel het zijn charme heeft, heeft het ook zijn uitdagingen. Maar dat zal geen verrassing zijn. Hoewel, je hebt ‘alleen maar’ gereedschap nodig, toch? Niet helemaal, er zijn nog wel andere uitdagingen te bedenken. In deze blog zet ik dan ook een aantal van die uitdagingen op een rij, met oplossingen, voor als je toch een keer op reis gaat en wilt gaan beeldhouwen.

Uitdagingen

Het begint al bij de fysieke reis naar een bestemming toe. Tegenwoordig mag je (terecht) niets scherps meer meenemen als je gaat vliegen, zeker niet in je handbagage, dus het meenemen van beeldhouwmateriaal door de douane kan een uitdaging zijn. Controleer van tevoren dan ook goed de regels en voorschriften met betrekking tot het vervoeren van gereedschap. Daarover straks nog wat meer. Ga je met eigen vervoer dan is het wellicht wat makkelijker, maar ik zou toch ook even checken bij het land waar je naar toe reist, of doorheen reist, of je niet een verklaring of iets dergelijks nodig hebt. Je zult maar aangehouden met je kofferbak vol met ‘vreemd’ uitziend gereedschap.

Klimatologische Invloeden

Het weer. Een onderwerp waar we maar niet over uitgepraat raken en zeker niet als het gekoppeld is aan je vakantie. Maar ook het weer kan een zorg zijn als je wilt gaan beeldhouwen op reis. Check voordat je gaat dan ook zeker de weersomstandigheden op je bestemming. Extreme hitte, vochtigheid, of kou kunnen invloed hebben op je materialen en het beeldhouwproces. Beeldhouwen bij min 40 of plus 40 vraagt toch net even wat anders.. En in je bikini / mankini of wat voor zwemkleding je dan ook draagt is het misschien nog wat uitdagender, houd dan in ieder geval extra rekening met rondspringende stukken steen 🙃

bij blog ik ga op reis en neem mee

Ruimte

In je atelier, of op je werkplek thuis heb je, als het goed is, genoeg ruimte om te werken en om je benodigde gereedschappen uit te stallen. Als je reist betekent het vaak dat je beperkte ruimte hebt. Een andere uitdaging is dus om voldoende werkruimte te creëren en tegelijkertijd je gereedschappen veilig op te bergen. Maar waar een wil is … Het vraagt wellicht wat van je aanpassingsvermogen, maar draagbare werkbankjes, of zelfs improviseren met lokaal beschikbare tafels, of barkrukken die als bok functioneren, kunnen handig zijn.

Materialen

Ligt er natuurlijk aan waar je naar toe reist, maar toegang tot specifieke beeldhouwmaterialen kan ook wel een dingetje zijn. De beeldhouwwinkels liggen hier in Nederland al niet echt voor het oprapen, dus hoe exotischer je bestemming hoe uitdagender het wordt qua beschikbaar beeldhouwmateiraal. Dit doet dan wel meteen een beroep op je creativiteit bij het vinden van alternatieven. Want gereedschap in je koffer is nog tot daar aan toe, maar een stuk steen….

Tijd

Reizen is nieuwe dingen verkennen en geweldige, nieuwe indrukken op doen. Als je dit wilt combineren met beeldhouwen op reis, dan kan dat of voor het een of voor het ander tijdsbeperkingen opleveren. Het vinden van de juiste balans tussen ontdekken en beeldhouwen kan een puzzel zijn, maar als je van te voren goed plant dan kan het zeker. Ga niet alleen maar volledig op in je werk, maar geniet ook van de culturele en avontuurlijke aspecten van je reis. Anders had je net zo goed thuis kunnen blijven toch?

Vergunningen

Zoals hierboven geschreven kan het in sommige gevallen nodig zijn om een vergunning of toestemming te hebben om bepaalde gereedschappen mee te nemen op reis. Vooral als ze als potentieel gevaarlijk kunnen worden beschouwd. Een vijl of beitel kan natuurlijk voor meerdere doeleinden ingezet worden. Just saying. De regels kunnen variëren afhankelijk van het type gereedschap, de bestemming en het vervoersmiddel waar je mee reist.

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben specifieke regels met betrekking tot het meenemen van gereedschap in je bagage, vooral je handbagage. Scherpe voorwerpen zoals beitels kunnen als gevaarlijk worden beschouwd zoals ik hierboven al aangaf. Het is dus belangrijk om de bagagevoorschriften van de luchtvaartmaatschappij te controleren. Toch zonde als je ze meeneemt en je ze op het vliegveld hier in Nederland al kwijt bent..

bij blog ik ga op reis en neem mee

Douane

Niet alleen bij vliegen gelden regels, bij het reizen tussen landen kunnen nog meer douaneregels gelden. Sommige landen kunnen bepaalde gereedschappen als beperkt of verboden beschouwen. Het is dan ook aan te raden om de douaneregels van zowel het vertrek- als het aankomstland te controleren EN de landen waar je eventueel doorheen reist. Je zult maar door ik zeg maar twee landen ‘veilig’ heen zijn gekomen om ze bij het derde land aan de grens achter te moeten laten.

Specifieke Vergunningen

Voor bepaalde gereedschappen, of professionele uitrusting, kan het zijn dat je een specifieke vergunning nodig hebt. Dit hangt af van de aard van de gereedschappen, het doel van je reis en ook nog het land waar je naar toe reist. Als je gereedschap meeneemt voor professioneel gebruik, zoals beeldhouwen als kunstenaar, kan het handig zijn om contact op te nemen met de relevante autoriteiten of ambassades zodat je kunt informeren naar eventuele vereisten of toestemmingen.

Reisplezier

Hopelijk ontmoedigen deze uitdagingen je niet om een keer in ieder geval te proberen om, als je beeldhouwt, je gereedschap mee op reis te nemen om op je bestemming, of op reis, te beeldhouwen. Heb je het in ieder geval een keer geprobeerd, krijg je geen ‘wat als-je’ achteraf en kun je oprecht zeggen of het wel of niet voor herhaling vatbaar was. Nieuwe indrukken geven weer nieuwe inzichten en resultaten in je beeld. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar alleen al als ik dit lees word ik toch wel nieuwsgierig wat voor effect dit op mijn beelden kan hebben. Mocht je er niet door ontmoedigt zijn, wens ik je alvast veel beeldhouw en reisplezier. En laat mij vooral weten als je de stap hebt genomen!

Zijn er nog uitdagingen die je wel verwacht had maar niet gelezen? Heel benieuwd! Laat ze dan zeker weten bij de reacties.

Reacties
Categorieën