Handgemaakt
Creatief
Marloes Durinck
Creatief
11/27/2023
6 min
0

Van je hobby je werk maken

11/27/2023
6 min
0

(Let op: deze blog is al eerder op mijn oude website verschenen, echter ivm wisseling van hostingpartij opnieuw geplaatst - excuus voor eventuele verwarring)

Van je hobby je werk maken

Als je doet waar je van houd hoef je nooit meer te werken. We hebben die uitspraak allemaal al wel eens gehoord. En hoewel er een kern van waarheid in zit, is het naar mijn mening meer een mindset ding. Het ligt er namelijk maar net aan hoe jij naar werk, en in het bijzonder je eigen werk kijkt. Dat bracht mij op het onderwerp van deze blog; hobby of werk? Ofwel kun je van je hobby je werk maken? En is dat slim? Ik vind van wel, maar misschien vind jij het beter van niet. Lees de blog om te ontdekken wat erbij komt kijken om van je hobby je werk te maken. Even vanuit mijzelf gesproken, ik ben er super blij mee dat ik het heb kunnen doen.

Hobby of werk?

Eerst maar even met iets kort theoretisch beginnen. Want wat is precies een hobby en wat is werk? Een hobby is iets waar je geen geld mee verdient, maar dat je puur ter ontspanning doet omdat je het leuk vind en je er voldoening uithaalt. Dan komen we bij werk. Hier wordt het interessant wat voor definities je daar allemaal over vindt. Werk, of arbeid, is iets waar je geld mee verdient en heel sec ‘dat wat gedaan moet worden’. Nou spat van dat laatste nou niet echt de lol ervan af als je het zo leest, dus ik zocht even verder.. Het is ook, volgens een andere definitie op het wereldwijdeweb ‘van groot belang voor het welbevinden van het individu’. Dat klinkt, hoewel ook met een kern van waarheid, wel weer heel zwaar. Het zorgt er in ieder geval voor dat je bijdraagt aan de maatschappij, hoewel je dat ook met niet betaald werk kunt doen, en zorgt voor sociale interactie.

Plezier in je werk

Het belangrijkste is dat wat je doet, of het nou je hobby of je werk is, je er plezier en voldoening uit haalt. Nou is dat bij een hobby wat eenvoudiger, anders zou je het niet doen in je vrije tijd, toch? Bij werk ligt dat weer wat genuanceerder. Je moet tenslotte wel zorgen dat je kunt leven en je vaste lasten kunt betalen. Dan maak je misschien iets makkelijker de keuze om werk te doen waar je niet direct van gaat huppelen of stralen. Laten we wel wezen, bij elk soort werk is er wel iets wat je minder leuk vindt, maar over het algemeen is het belangrijk, wat mij betreft, dat je werk doet waarvoor je ’s ochtend je bed voor uit wilt komen. Maakt het leven een stuk aangenamer.

Marloes Durinck maducreations


Grens hobby naar werk

Maar wanneer ga je nou die ‘grens’ over dat je van je hobby je werkt maakt? Daar gaat deze blog uiteindelijk over. Het moment zal voor iedereen anders zijn. De een wordt ‘gedwongen’ omdat een contract niet verlengd wordt, of er een reorganisatie plaats vindt, een ander maakt een ingrijpende gebeurtenis mee in zijn of haar leven die laat zien hoe kort het leven is, en weer een ander wordt op een dag wakker en denkt ‘ik ga het helemaal anders doen’. Wat de aanleiding ook is, je neemt die sprong, je volgt je hart en gaat dat doen waar je echt gelukkig van wordt. En wat dat is, is ook voor iedereen anders. Dat is het mooie eraan. Het is dan wel handig dat je merkt dat dat wat je vanuit je hobby maakt of doet er vraag naar is. En, komt die weer, als je merkt dat je er super blij van wordt als je er mee bezig bent.

Inzicht

Het moment voor mij waarop ik dacht ‘dit is meer dan een hobby’ kwam pas een jaar of acht nadat ik het naast mijn toenmalige werk in loondienst als hobby had gedaan. Dan heb ik het over een van mijn passies waar ik mijn werk van heb gemaakt: creativiteit, en in het bijzonder beeldhouwen. In 2009 volgde ik een 1 daagse workshop beeldhouwen, gewoon omdat mij dat wel leuk leek. Niet wetende dat ik daardoor er een nieuwe passie bij zou krijgen. Pas in 2020 nam ik de stap om ook daadwerkelijk van mijn creativiteit mijn werk te maken door voor mijzelf te beginnen. Mensen waren enthousiast over wat ik maakte en er was vraag naar mijn beelden.

Toen was ik er nog niet full-time mee bezig, want dat stemmetje in mijn hoofd, en misschien ook wel zachtjes op dat moment van de omgeving, zei toen nog dat je van creativiteit niet kunt leven. Maar het voelt zo ontzettend goed als ik creatief bezig ben, dat het voor mij de juiste keuze is geweest. Ben ik de hele dag creatief bezig? Dat niet, ik vind namelijk nog zoveel andere dingen leuk. En fysiek is het qua beeldhouwen ook niet te doen.

Stereotype kunstenaar

Als iemand zegt dat hij of zij kunstenaar is ziet iedereen denk ik eerder het stereotype beeld voor zich van de hongerende, wat zonderlinge kunstenaar die op een klein bedompt zolderkamertje werkt aan zijn of haar creatie. Loopt te ‘leuren’ met zijn creaties en heel af en toe wat verkoopt, en niet een ondernemer voor je ziet die zijn of haar creaties verkoopt. En heel eerlijk ik kan er ook nog niet volledig van leven, maar daar wordt hard aan gewerkt. Ondertussen ongeacht wat anderen vinden of dat wel of niet kan. Als je het niet probeert weet je het ook niet toch? Dat ik er nog niet volledig van kan leven heeft andere oorzaken, maar dat is een onderwerp voor later cq inhoud voor een aparte blog.

Aandachtspunten

Wat wel handig is, als je van je hobby je werk wilt maken, zijn een paar praktische, en misschien wel logische aandachtspunten.

  1. Begin niet zo maar in het wilde weg, zorg voor een plan
  2. Zorg dat je financieel gezien niet meteen in die rol van hongerende kunstenaar komt
  3. Doe het stap voor stap en zorg dat je ook nog andere bezigheden ernaast hebt
  4. Volg je hart en laat je niet weerhouden van wat anderen vinden
  5. Geniet van je ontdekkingsreis


“If the plan doesn’t work, change the plan, but never the goal” - unknown


Plan

Voordat je besluit van je hobby je werk te maken is het handig dat je vooronderzoek doet. Is wat je wilt gaan doen levensvatbaar? Is er vraag naar? En hoe ga je het aanpakken? Hoeveel tijd wil je er aan besteden? Zo maar wat vragen waar je van te voren wel even over na mag denken voordat je je baan opzegt en vol enthousiasme je passie gaat volgen. Zorg ook voor een financieel plan. Door te zorgen voor een buffer, of stel je voor je zelf een x periode vast waarin je je zelf de tijd geeft om te kijken of het financieel rendabel is.

Stap voor stap

Je kunt het ‘cold turkey’ aanpakken, als je een baan hebt, die opzeggen, er vol voor gaan zonder vangnet, maar het is waarschijnlijk verstandiger om het stap voor stap aan te pakken. Doe het een periode naast je baan, bouw je baan, als dat kan uiteraard, langzaam af, om op die manier geleidelijk aan te bouwen aan een solide basis. Wat ook belangrijk is dat je er absoluut nog wel andere dingen naast blijft doen en je niet alleen maar met je hobby of passie bezig bent. Het moet namelijk wel leuk blijven, het zou natuurlijk zonde zijn als dat waar je zoveel plezier en voldoening uithaalt je tegen gaat staan. Dat is namelijk de charme van een hobby, je doet het af en toe, als je er zin in hebt. En ligt natuurlijk anders als je van je hobby je werk maakt. Vraag je zelf ook zeker af, vind ik het echt nog steeds zo leuk als ik er ook bijna dagelijks mee bezig ben? En alles is goed, als je merkt dat je daar dan toch niet meer zo blij van zou worden, dan laat je het lekker je hobby zijn.

beelden maducreations

Volg je hart

Dat brengt mij bij het volgende en laatste punt. Volg vooral je gevoel, wat jij wilt en waar jij blij van wordt. Laat je niet tegenhouden door alle goed bedoelde, en minder goed bedoelde, adviezen van anderen die die stap om wat voor reden niet durven of willen nemen. Ze zeggen niet voor niets dat de beste stuurlui aan wal staan. Ik ben ervan overtuigd dat als je iets echt graag wilt, maar dan ook echt vanuit je tenen, het je lukt. En mocht het toch niet lukken, dat kan natuurlijk altijd, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en ben je al verder dan de meeste mensen die die stap niet hebben genomen. En het ALLERBELANGRIJKSTE: geniet van je ontdekkingsreis. En over genieten gesproken, of het nou je hobby is, of je werk, geniet er in ieder geval met volle teugen van, dat is het allerbelangrijkste.

Wat vind jij van je hobby je werk maken?

Heel benieuwd hoe jij dat ziet. Laat je het weten bij de reacties?

Reacties
Categorieën