Verhaal van steen
Beeldhouwen
Marloes Durinck
Beeldhouwen
05/31/2024
3 min
0

Hoe beelden verhalen vertellen zonder woorden

05/31/2024
3 min
0

Elk beeld vertelt een eigen verhaal

Wist je dat stenen beelden kunnen spreken? Als beeldhouwer geloof ik dat elk beeld een eigen verhaal vertelt. Een verhaal dat verder gaat dan woorden en diep in de ziel van de kijker raakt. Ik zeg dan ook vaak dat mijn stenen beelden spreken zonder woorden en verhalen vertellen die eeuwig blijven. In deze blog wil ik je meenemen op een reis door mijn creatieve proces en laten zien hoe een beeld een verhaal kan vertellen. Maar het gaat verder dan dat, je kan raken. Ben jij al wel eens omhelst door een beeld?

Het ontstaan van een idee

Het ontstaan van een idee kan op verschillende manieren plaatsvinden. Ik krijg vaak de vraag ‘waar haal je je inspiratie vandaan?’, daarom schreef ik er ook een blog over. Elk beeld begint met een idee, vaak laat ik mij inspireren door de natuur, emoties, of ervaringen. Soms komt de inspiratie van een voorbij vliegende gedachte, een droom, of zelfs van een alledaags moment dat ik zie. Dit idee vormt dan weer de kern van het verhaal dat het beeld dat ik in mijn hoofd zie gaat vertellen. Tijdens het maken van het beeld ontvouwt het verhaal zich verder en maakt de steen het verhaal compleet.

Het proces van vormgeven

Hoe de steen het verhaal compleet maakt? Het proces van beeldhouwen is intens en persoonlijk, een interactie tussen de beeldhouwer en de steen. Op het moment dat ik een steen zie, schemert het beeld dat er in verstopt zit al voor mij door. Terwijl ik de steen bewerk, onthult deze geleidelijk zijn eigen karakter en verhaal. Elk detail, elke ronding en elke textuur draagt bij aan het verhaal en de emotie die ik wil overbrengen. Want de steen bepaald uiteindelijk het beeld. Er springt bijvoorbeeld ergens wat af waar ik dat niet bedacht had, naast dat de structuur van de steen, denk aan aders en kleur, ook verrassend uit kan pakken. Gelukkig in positieve zin.

De kracht van stilte

Spreken zonder woorden kan synoniem zijn aan stilte. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, stilte kan enorm krachtig zijn. Ondanks dat stenen koud en ruw zijn, hebben zij een uniek karakter en de potentie om te spreken. Door hun vorm, structuur en aanwezigheid. Ze zijn op zich al een vorm van kunst die ons meeneemt naar een andere wereld, een wereld waarin de tijd lijkt stil te staan. Stenen zijn eeuwenoud en die historie is natuurlijk fantastisch om te vertalen naar een beeld.

Beelden hebben de kracht om emoties op te roepen zonder een enkel woord te gebruiken. Een beeld kan vreugde, verdriet, rust of spanning uitdrukken alleen al door zijn vorm en uitstraling. Dat is de magie van beeldhouwen: de stilte van het beeld spreekt vaak luider en intenser dan woorden ooit zouden kunnen.

speksteen

Tijdloosheid en eeuwige verhalen

Wat een beeld in mijn ogen echt bijzonder maakt, is zijn vermogen om de welbekende tand des tijds te doorstaan. Zoals ik hierboven al schreef zijn stenen vaak eeuwenoud. Denk je eens in, als stenen echt konden spreken dan hadden zij heel wat verhalen te vertellen.

Beelden nodigen de kijker uit om hun eigen verhaal te creëren en betekenis te geven aan wat ze zien. Door de eeuwen heen hebben zij een universele taal gesproken die generaties lang verhalen blijven vertellen.

Mensen van verschillende culturen en achtergronden kunnen zich vaak identificeren met de boodschap dat een stenen beeld uitdraagt, ook al spreken ze elkaars taal niet. Dit maakt stenen beelden tot een krachtig medium voor het vertellen van verhalen en het delen van emoties, zonder dat er woorden aan te pas komen, waardoor het een blijvende indruk achterlaat bij degene die het beeld bekijkt.

Interactie

Het verhaal van een beeld is niet compleet zonder de interactie van die kijker. Iedereen die naar een beeld kijkt, brengt zijn eigen perspectief, ervaringen en emoties mee. Dat is het mooie van kunst, het is voor iedereen. Of je het nu mooi vindt of niet. Doordat ieder zijn eigen verhaal mee brengt bij het bekijken van beelden kan één beeld verschillende verhalen vertellen aan verschillende mensen. Hierdoor ontstaat er een voortdurende en gevarieerde dialoog tussen kunstwerk en toeschouwer.

Fascinerend

Kortom, stenen beelden zijn meer dan alleen decoratieve objecten. Ze zijn een vorm van kunst die diepe betekenissen en verhalen kunnen overbrengen zonder dat er ook maar één woord gesproken hoeft te worden.

Als beeldhouwer ben ik voortdurend gefascineerd door de kracht van mijn beelden om verhalen te vertellen zonder woorden. Elk stuk dat ik creëer is een poging om een tijdloos verhaal vast te leggen, een verhaal dat blijft spreken lang nadat ik er niet meer ben. Mijn hoop is dan ook dat mijn beelden een bron van inspiratie en reflectie blijven voor iedereen die ze ziet.

Ik nodig je uit om de verhalen te ontdekken die mijn beelden vertellen.

Wat voor verhalen vertellen beelden jou?

Reacties
Categorieën