Stenen

Hier vind je algemene informatie over steensoorten die gebruikt worden bij beeldhouwen. Mijn bron is het wereld wijde web, dus mocht er informatie niet kloppen verwijs ik je graag daar naar toe.

Stenen

Er zijn talloze steensoorten die gebruikt kunnen worden voor beeldhouwen. Hier zijn enkele populaire:

1. Marmer: Klassiek en elegant, marmer is bekend om zijn fijne korrel en verschillende kleuren.
2. Speksteen: Zachter en gemakkelijker te bewerken dan veel andere stenen, speksteen komt voor in verschillende tinten en is geliefd bij beginners.
3. Albast: Deze zachte steen komt voor in diverse kleuren en staat bekend om zijn transparantie wanneer dun gesneden.
4. Graniet: Een harde steen met een grove korrel, graniet komt in verschillende kleuren en is duurzaam.
5. Zandsteen: Variërend in kleur en textuur, zandsteen is relatief zacht en gemakkelijk te bewerken.
6. Kalksteen: Beschikbaar in verschillende kleuren, kalksteen kan zowel zacht als hard zijn, afhankelijk van de specifieke variëteit.
7. Serpentijn: Komt voor in diverse kleuren en heeft vaak interessante aders en patronen.
8. Basalt: Een donkere, dichte steen die vaak wordt gebruikt voor moderne beeldhouwwerken.
9. Hardsteen (Blauwe steen): Een dichte, duurzame steen met een kenmerkende blauwgrijze tint.
10. Jade: Een edelsteen met een fijne textuur en vaak gebruikt voor fijne, gedetailleerde beeldhouwwerken.

Dit is uiteraard slechts een greep uit de vele beschikbare steensoorten. Elke steen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitdagingen, dus het kiezen van de juiste hangt af van je voorkeuren en vaardigheidsniveau. 

De meeste steensoorten die ik gebruik zijn serpentijn, speksteen en albast. Hieronder vind je daar wat meer informatie over.

Albast

 • Een mineraal dat behoort tot de familie van de gipssoorten. Het is een zacht, fijnkristallijn gesteente.
 • Relatief zacht in vergelijking met andere steensoorten, wat het bewerken ervan met beeldhouwgereedschappen vergemakkelijkt. Het heeft echter voldoende hardheid om fijne details te behouden.
 • Albast komt voor in verschillende kleuren, waaronder wit, crème, geel, roze, oranje, groen en bruin. De kleurvariaties worden veroorzaakt door onzuiverheden in het mineraal.
 • Een opvallend kenmerk van albast is dat het, wanneer dun gesneden, een zekere mate van transparantie vertoont. Dit maakt het mogelijk om met lichtspel en schaduweffecten te werken in sculpturen.
 • Albast heeft een fijne korrel en een zachte, fluweelachtige textuur. Het voelt glad aan.
 • Het wordt wereldwijd gewonnen, met bekende vindplaatsen in landen zoals Spanje, Italië, Egypte en de Verenigde Staten.

Serpentijn

 • Bestaat voornamelijk bestaat uit magnesium, ijzer en andere mineralen. Het staat bekend om zijn karakteristieke groene kleur, maar het kan ook variëren naar andere tinten, waaronder bruin, geel, rood en zwart. Het is over het algemeen zachter dan veel andere steensoorten, maar het kan variëren in hardheid afhankelijk van de specifieke samenstelling en locatie waar het wordt gewonnen.
 • De textuur van serpentijn is vaak glad en soms zelfs wasachtig. Het heeft een natuurlijke glans die het aantrekkelijk maakt voor beeldhouwwerk.
 • Serpentijn staat bekend om zijn unieke aders en patronen, die variëren afhankelijk van de mineralen in de steen. Deze kenmerken kunnen een artistiek element toevoegen aan sculpturen. 
 • Het wordt wereldwijd gewonnen, maar sommige bekende bronnen zijn onder andere Italië, India, Zimbabwe en Canada.
 • In sommige culturen wordt serpentijn geassocieerd met spirituele groei, genezing en bescherming. Het wordt beschouwd als een krachtige steen met positieve energie.

Speksteen

 • In vergelijking met veel andere steensoorten is speksteen relatief zacht, waardoor het gemakkelijk te bewerken is met eenvoudige gereedschappen zoals raspen en vijlen.
 • Speksteen komt voor in verschillende kleuren, waaronder grijs, groen, zwart, roze en zelfs wit. De kleur varieert afhankelijk van de mineralen in de steen.
 • Het oppervlak van speksteen voelt vaak glad en zeepachtig aan, wat bijdraagt aan de naam "zeepsteen".    
 • Door zijn zachtheid is speksteen goed te bewerken voor zowel beginners als ervaren beeldhouwers. Het is mogelijk om gedetailleerde en complexe sculpturen te maken.
 • Speksteen kan een mooie, natuurlijke glans krijgen door polijsten. Het absorbeert ook gemakkelijk oliën, waardoor het donkerder van kleur wordt.